DVD: By The Sea

Zo'n elf jaar na Mr. & Mrs. Smith zijn Brad Pitt en Angelina Jolie Pitt wederom als echtpaar te aanschouwen in de romantische dramafilm By The Sea. Dat is dan ook meteen de enige overeenkomst tussen beide films. In de door Jolie Pitt geschreven en geregisseerde film By The Sea, die zich afspeelt in de vroege jaren zeventig van de vorige eeuw, zien we het deprimerende verhaal van de alcoholistische schrijver Roland (Pitt) en zijn aan pillen verslaafde vrouw Vanessa (Jolie Pitt).

By The Sea

Roland heeft last van een writersblock en probeert inspiratie te vinden aan de Franse kust. Bij Roland komt dat neer op de hele dag zuipen in de kroeg van Michel (Niels Arestrup) en te dagdromen over een beter leven, terwijl vrouwlief in haar hotelkamer ligt te huilen. Een uitgedoofd echtpaar dat niet meer met elkaar vrijt en zelfs de moeite niet meer neemt om met elkaar te praten. Er is in het verleden iets voorgevallen waarover duidelijk niet gesproken mag worden. Er komt echter verandering in de situatie als de jonge stel Lea (Mélanie Laurent) en François (Melvil Poupaud) hun intrek nemen in de hotelkamer naast die van Roland en Vanessa. Het pasgetrouwde stel is smoorverliefd en dat ook goed te horen door de dunne muren van het hotel. Als Vanessa vervolgens een gluurgat in de muur ontdekt raakt ze al snel geobsedeerd door haar amoreuze buren.

Afgaande op eerdere films zou je verwachten dat een film met Brad Pitt en Angelina Jolie Pitt geen misser kan zijn. Helaas bewijst By The Sea alleen het tegendeel. Na de al tegenvallende resultaten van de films In the Land of Blood and Honey en Unbroken laat regisseur Jolie Pitt met By The Sea vooral zien dat ze beter ver uit de buurt van een regiestoel kan blijven omdat ze daarvan duidelijk geen kaas gegeten heeft. Als je Pitt in deze film ziet acteren heb je constant het idee dat hij alleen maar in de film te zien is omdat zijn vrouwtje deze heeft gemaakt en hoogstwaarschijnlijk niemand anders wist te porren voor een rol in dit trage drama.

By The Sea 1

Jolie Pitt mocht de pretentie hebben om een eerbetoon te willen maken aan de Europese arthousefilm maar komt met By The Sea niet verder dan een goedkoop aftreksel van Who's Afraid of Virginia Woolf, de echte klassieker met het filmkoppel Richard Burton en Elizabeth Taylor, waarin alcoholisme en depressies ook een grote rol speelden. Met 122 minuten is By The Sea, met het in traag tempo verlopende verhaal, een enorm lange zit en alleen geschikt voor mensen die er niet mee zitten om Pitt als een dronkelap door het beeld te zien zwalken terwijl Pitt Jolie de hele tijd op haar nest ligt te zwelgen in zelfmedelijden. Dit is een draak van een film die beter maar snel in de vergetelheid mag raken. Daar gaat echt niks aan verloren.