CD: Estoner - Lennud Saatana Dimensioonis

Zo'n vier jaar na hun indrukwekkende doorbraak met hun debuutalbum The Stump Will Rise is er eindelijk een opvolger verschenen van de uit Tallinn (Estland) afkomstige stonerdoom metalband Estoner. Het kwartet, met in haar line-up voormalige bandleden van Hukkunud Hinged en Cryptica, bestaat al sinds 2009 en bracht in die tijd al een demo en het hierboven al genoemde album uit.

Estoner - Lennud Saatana Dimensioonis
Estoner - Lennud Saatana Dimensioonis

Lennud Saatana Dimensioonis is de eerste plaat van de groep zonder hun voormalige zanger Corey Tomlins, wiens plaats is overgenomen door gitarist Kristian-Peter Vallikivi. Samen met gitarist Ralf Vinkler, bassist Jaanus Luka en drummer Anton Veeremets dook hij de studio in om een zevental overdonderende composities op de gevoelige band vast te leggen. Het resulteerde in een uiterst fijn album die zich laat beluisteren als een woeste tornado waarin we elementen uit de progressieve rock, psychedelica, space rock en zelfs een beetje black metal terug kunnen vinden.

Estoner
Estoner

Daar onze kennis van de Estse taal wat roestig is is het een raadsel waar tracks als 'Vägisammas', ' Hüvasti, kosmiline monoliit' en ' Lend saatana dimensioonis' al hebben we bij 'Reptiloid' wel enigszins een idee. Muzikaal gezien zit Estoner behoorlijk in dezelfde hoek als bands zoals Sleep, Electric Wizard, High On Fire en Kyuss. Ben je dus wel een liefhebber van woeste klanken die als een trage lavastroom uit je speakers lijkt te druipen dan kunnen we je zeker aanraden om de bandcamp-pagina van deze band eens te bezoeken.