Game of Thrones 6X09 - Battle of the Bastards

Een oneven seizoen. Een paar zeer sterke afleveringen maar ook een aantal zeer matige. De hype is jaarlijks het grootst rond aflevering 9. Met eerder momenten als Blackwater en de Red Wedding heeft de aflevering ook een traditie voort te zetten. Ook dit jaar waren de verwachtingen hooggespannen, zeker met de titel van de aflevering: 'Battle of the Bastards'. En boy oh boy: did it deliver!

Geheel tegen de verwachtingen in begon de aflevering echter niet in Winterfell maar in Meereen. En dit keer niet met een slap staaltje moppentappen. Nee, als een ware Peter Jackson-film in Middle-Earth vliegt de camera over tientallen schepen heen die de stad zwaar onder vuur nemen. Een ongelooflijk staaltje knap televisiewerk zuigt de kijker rechtstreeks de actie in en de eerste slag van de aflevering is een feit. Ik moet zeggen: het ging Daenerys wel wat makkelijk af. Maar wij als kijker roepen dat eigenlijk al jaren tegen haar. Pak gewoon je draken en brand alles kapot. Ze heeft duidelijk wat eigenschappen van haar familie overgenomen. Waarna Tyrion eigenlijk onze vermoedens al bevestigt: er ligt waarschijnlijk nog voldoende wildfire om King's Landing serieus onder handen te nemen. Na vijf minuten weten we eigenlijk al wel dat deze aflevering niet op het kleine scherm maar in de bioscoop thuis hoort.

Game of Thrones 6X09 Meereen

Hoe ongelooflijk bevredigend deze momenten in Meereen ook waren (al dan niet gehaast) we moeten ons snel haasten naar Winterfell waar de Snow vs. Bolton-rumble op het punt staat te gebeuren. Mogelijk het belangrijkste punt van het seizoen. En wat gebeurde er ontzettend veel. Er wordt de rest van de aflevering (op één terugkeer naar Meereen na) weer enkel op deze verhaallijn gefocust en net zoals altijd werkt Game of Thrones dan het beste. Er wordt perfect de tijd genomen om de aanstaande strijd voor te bereiden. Jon en Ramsay dagen elkaar 1-op-1 uit. Jon biedt een rechtstreeks duel aan maar Ramsay laat zien dat hij niet op zijn achterhoofd is gevallen. Hij kiest voor de veldslag. Duidelijk in de minderheid bereidt Jon samen met Tormund en ser Davos de strijd uitgebreid voor maar vergeet daarbij het advies van Sansa. We zagen al eerder dat ze zich niet langer de les laat lezen.

Davos bereidt zich liever in zijn eentje voor op de strijd, terwijl hij zijn benen warmt door in zijn broek te schijten. Tijdens deze wandeling ontdekt hij uiteindelijk de schokkende waarheid rondom de dood van Shireen, de dochter van Stannis: ze is verbrand. Davos brengt zo te zien al gauw de puzzelstukjes op elkaar en later zien we hem dan ook dreigend kijken naar de Red Priestess.

Game of Thrones 6X09 Jon Snow

De zon komt hierna al vlug op en het is tijd voor bastard-bowl! Dreigend komt Ramsay aansluipen, met een touw achter zich aan zeulend? Is het een van zijn honden? Nee, het is Rickon. De jongste Stark. De laatste mannelijke Stark die aanspraak maakt op het eigenaarschap van Winterfell. Ramsay pakt zijn mes. Het zou toch niet...? Jon probeert dichterbij te komen. Nee, Ramsay snijdt de touwen rondom de pols van Rickon door. Rickon krijgt de opdracht om te rennen richting Jon. Op dat moment voel je je heel ongemakkelijk worden. Deze sadist heeft een duister plannetje. En net als Rickon begint te lopen pakt Ramsay zijn boog en begint te schieten. Het is een val en iedereen weet het, maar Jon laat zijn broertje niet zomaar afgeschoten worden. Hij gaat in galop en vordert gestaag maar komt heel dicht in de buurt. Op dat moment raakt de pijl van Ramsay het lichaam van Rickon en beseffen we dat we weer een Stark moeten verliezen.

Hierna breekt de stijd in alle hevigheid los. De opgestelde plannen gaan de prullenbak in en de zijde van Snow valt gewoon frontaal aan. In een schitterend show zien we de gruwelen, horror, geluk en toeval die bij het overleven van een dergelijk gevecht moet komen. Jon manouvreert zich over de lijken, tussen de paarden en onder de vliegende ledematen door. Regisseur Miguel Sapochnik regisseerde vorig jaar ook al de klassieke aflevering 'Hardhome' en laat zich deze aflevering weer van zijn beste kant zien. Die technische Emmy's kan HBO ook alvast in zijn zak steken.

Het lijkt echter een verliezende strijd te worden voor Jon. Maar hij moet nu toch winnen? Het verlies gaat net lang genoeg door. Het is immers Game of Thrones dus je weet het maar nooit. En op het moment dat alle hoop je in de schoenen zakt, is daar de cavalerie? Is het Gandalf? Aragorn met een leger van ondoden? Stannis die toch nog leeft? Nee, het is Sansa met Littlefinger. Ja, dit hebben we vaker gezien. Ja, toch werkt het hier opnieuw. Gelukkig houdt het hier niet op. Er volgt nog een vervolg binnen de muren van Winterfell. De schild-verdediging van Jon is geweldig. Een moment van winst, een overwinning voor de Starks. Na 59 afleveringen is het eindelijk gebeurd!

Game of Thrones 6X09 Jon Snow battle

We ronden de aflevering af met een kleine scène maar een heerlijk einde van deze aflevering. Sansa krijgt de mogelijkheid om Ramsay aan zijn eigen honden te voeren en laat deze kans gelukkig niet onbewust. We wisten allemaal wel dat Ramsay zeer pijnlijk aan zijn dood zou komen, maar dit was toch wel erg prettig. Sorry, misschien een slecht mens maar dit was strakke tv. We kunnen ons nu focussen op de High Sparrow als volgende bad guy die het bloed onder onze nagels vandaan kan halen.

En hoe nu verder? Sansa is volgens mij de enige resterende pure Stark die bekend is in Westeros, aangezien Arya en Bran al geruime tijd niet zijn gesignaleerd. Zij zal dus aanspraak doen op de zetel van Winterfell. Maar zou het Noorden deze claim wel aannemen als zij ongetrouwd en zonder man blijft? Zeg ik iets heel geks als ik een huwelijk met Littlefinger bij lange na niet uitsluit? Tevens, nu er weer hoop is voor de Starks begin ik me langzaam af te vragen of we wel blij moeten zijn met de komst van Daenerys naar Westeros. Om na terugkomst thuis je gelijk over te geven aan een al dan niet rechtmatige koningin trek ik sterk in twijfel, zeker als je alles waarvoor je staat op moet geven zoals de Greyjoys deze aflevering moeten doen. Jon vs. Targaryen? Ik hoor graag jullie theorieën in de reacties!