CD: Barry Hay's Flying V Formation - Barry Hay's Flying V Formation

Het is dit jaar alweer vier jaar geleden dat Golden Earring frontman Barry Hay besloot dat het tijd werd voor een nieuw project. De oude rocker, die naast de Golden Earring ook te horen was als zanger in de bands The Haigs, Holland en Barry Hay and his Barking Dogs, mag dan inmiddels wel 67 jaar oud zijn, hij is duidelijk nog lang niet van plan om achter de geraniums te gaan zitten kniezen.

Barry Hay's Flying V Formation - Barry Hay's Flying V Formation

Samen met de getalenteerde jonge muzikanten Pablo van de Poel (DeWolff), Jan Rooymans (Golden Earring), Daim de Rijke (Sandy Dane) en Huub van Loon (Hausmagger) richt Barry Hay in 2012 de band Barry Hay’s Flying V Formation op. Stuk voor stuk artiesten met een behoorlijk bezette agenda en zo kwam de band in de eerste jaren niet verder dan een aantal gedenkwaardige optredens. Uiteindelijk hadden de mannen in de zomer van 2015 tijd om naar de Basement Studio in Den Haag te gaan om aldaar een achttal fijne liedjes op te nemen. Daarnaast werden ook nog eens een tweetal tracks op de cd gezet die werden opgenomen bij een concert van de band in het Paard van Troje in Den Haag in 2012.

Het titelloze debuutalbum van Barry Hay’s Flying V Formation werd opgenomen in de Basement Studio in Den Haag, met Direct-bassist Bas van Wageningen als co-producer. Naast zeer fraaie covers van Rickie Lee Jones ('Circle In The Stand'), Tom Waits ('Going Out West') en Steve Winwood ('I’m Not Drowning') en ouder werk van de hand van Hay zelf ('Firewater') bevat de plaat een aantal explosieve gloednieuwe tracks, waarbij we ook duidelijk de invloed van de overige muzikanten in de band terug kunnen horen. Al vanaf de eerste noten van 'Wait A Minute' wordt dan ook meteen de toon gezet voor een aangenaam en gevarieerd classic rockalbum, waarop het gaspedaal en de diverse toetsen stevig wordt ingedrukt.

Barry Hay's Flying V Formation
Barry Hay's Flying V Formation (foto: Sacha Grootjans)

Met Barry Hay’s Flying V Formation heeft de gelijknamige band een album uitgebracht dat we zeker tot de betere rockalbums van de laatste jaren van Nederlandse bodem mogen rekenen. Barry Hay is als een oude kat die bij jonge kittens wordt neergezet en die je letterlijk hoort transformeren naar zijn jongere ik, met als resultaat een energiek stuk muziek zonder toeters of bellen, waarbij we het immer herkenbare geluid van het vroegere Golden Earring in een modern jasje kunnen terughoren. Neem daarbij het prachtig uitgevoerde hoesje en je weet dat dit een schijf is die je vast nog wel vaker in je cdspeler zult stoppen.