CD: Aborted - Retrogore

Zo'n twee jaar na hun vorige album The Necrotic Manifesto slaan de mannen van Aborted weer ongenadig hard toe met hun nieuwste album. Retrogore is alweer het negende album van de uit België (en Friesland) afkomstige death metalband en doet in alle opzichten haar titel eer aan.

Aborted - Retrogore

De band Aborted, die bij liefhebbers van de betere en ranzigere death metal met een flinke dosis gore allang geen onbekende meer is, loopt al meer dan twintig jaar mee in de huidige metalscene en dat is dan ook goed te horen op dit ongenadig harde en rauwe nieuwe album, dat sinds enige weken bij de betere platenboeren in de schappen te vinden is. De plaat opent nog enigszins mysterieus met het spooky intromuziekje 'Dellamorte Dellamore', uit de gelijknamige cultklassieker uit 1994, waarna de hel uitbundig losbarst met het titelnummer van de plaat, waarmee meteen de toon wordt gezet voor zo'n dikke veertig minuten melomaan geweld van de bovenste plank.

Retrogore, putrid obsession.
Retrogore, maniacal possession.
Condemned by horrid nostalgia.
A celebration of death!
(uit: 'Retrogore')

Met Retrogore wou Aborted een kwaadaardig album uitbrengen en na het meervoudig beluisteren van de plaat kunnen we gerust concluderen dat de groep daar in het geheel in is geslaagd. Voor de opnames van de plaat dook de band de studio in met de Duitse producer Kristian Kohlmannslehner, die eerder al naam wist te maken met zijn uitstekende werk voor onder meer Agathodaimon, Benighted en Crematory. Met Retrogore wordt dan ook een schijf afgeleverd waarop we het kenmerkende geluid van de band terug kunnen horen, maar dat zeker niet als een herhalingsoefening moet worden beluisterd.

A walking heap, colonic mystique, gathering of shit.
Walking human methane bomb, ready to extinct.
The common cancer known as man,
answering the greatest riddle of all:
“How much poop is too much poop?”
About 5 billion of them all!
(uit: 'The Mephitic Conundrum')

Aborted
Aborted

Zanger Sven de Caluwé beschikt nog steeds over zijn godsgruwelijke gruntstrot, die zich op deze plaat weer prima laat combineren met de onnavolgbare salvo's van blastbeats van drummer Ken Bedene, de allesvernietigende gitaarmuren van oudgediende Mendel bij de Leij en nieuwkomer Ian Jekelis en het woeste snarenplukken en rammen van bassist JB van der Wal. Neem daarbij de fraaie gastbijdragen van David Davidson (Revocation), Julien Truchan (Benighted), Jason Keyser (Origin) en Travis Ryan (Cattle Decapitation, Defixion) en een beetje fan van door merg en been gaande death metal weet dat Retrogore van Aborted een plaat is die absoluut niet in de verzameling mag ontbreken. Niet geschikt voor tere zieltjes!