FOK!import: Dead or Alive Xtreme 3

De oplettende lezer heeft al gemerkt dat ik nogal gek ben op Japanse games. En nee, dat stopt niet bij de niche-games die door uitgevers als XSEED of NIS America worden vertaald. Al heb ik wel liever ondertiteling, want mijn Japans is erg roestig. JRPG, hack & slash, ritme-games: er zijn genoeg genres en games die niet altijd opgepikt worden door de grote uitgevers, ik ben dus maar al te blij dat bovengenoemde bedrijven vaak wel de moeite wel nemen om ondanks geen AAA-verkoopcijfers de games in het Westen uit te brengen.

Rondom Dead or Alive Xtreme 3 was nogal wat ophef. Allereerst de aankondiging dat dit spel niet in het Westen uit zou komen. Volgens uitgever Koei Tecmo omdat het bedrijf geen zin had in gedoe. Het spel gaat over virtuele vrouwen op vakantie die blijkbaar bepaalde mensen helemaal laten schuimbekken en het internet op laten gaan om tekeer te gaan over hoe vrouwonvriendelijk games zijn. Nou ja, het bleek al snel dat Koei Tecmo wel gelijk had, want juist hierdoor kwam er extra aandacht voor deze game en begonnen de zogenaamde SJW’s, Social Justice Warriors, feministisch te krijsen. Mensen, het zijn polygonen vrouwen die in een vakantie-simulator minigames spelen in nietsverhullende poses, geen superrealistische oorlogsgame waar de ingewanden over straat liggen na een mortier-aanval. Dat laatste is schijnbaar nooit een probleem.

Dead or Alive Xtreme 3-review

Ophef of niet, ik had wel zin in een game waar ik eens anders met de hedendaagse vrouwen uit Dead or Alive zou spelen. Het is ondertussen het derde deel van deze datingsim/vakantiesim. Normaal staan ze elkaar naar het leven in de vecht-gamereeks met vele edities per deel, dit keer zijn ze allemaal op vakantie op een tropisch eiland en spelen ze typische vakantiegames. Nou ja, allemaal: Koei Tecmo heeft in Japan een poll gehouden om te zien wie er het populairst was en heeft er uiteindelijk negen uitgekozen om in de game te verschijnen. Geen Lisa, geen Leifang en geen Christie bijvoorbeeld. Of deze vrouwen ooit nog als DLC verschijnen is niet bekend, maar het is wel jammer dat ze niet de moeite hebben genomen om de zes overige dames toe te voegen.

Maar wat is het doel van Dead or Alive Xtreme 3? Je krijgt veertien dagen de tijd om met jouw gekozen vakantiegangster plezier te maken op het eiland. Nee, onschuldig plezier, we gaan niet batsen in het brandende zand. Met elk spel verdien je Zack-dollars voor haar, die ze weer kan uitgeven aan zonnebrandolie, volleyballen, eten, drinken, maar het allerbelangrijkste: allerlei soorten bikini’s. Of lapjes stof, want soms is het echt niet veel meer. Als eigenaar van het eiland kun je ook geld en voortgang verdienen. Dat doe je door challenges aan te gaan. Zo wordt er eens gevraagd dat je twee keer een minigame wint, of dat je met succes een bikini schenkt aan een van de dames. Dat succesvol cadeaus geven is een random iets. Je hebt wel een tevredenheid- en een friendzone-factor, maar toch mislukt het zo nu en dan, al zijn deze torenhoog. Je bent dan het geschenk niet kwijt, het wordt alleen terug gegeven. Je zult het wel opnieuw moeten verpakken om het nog eens te proberen.

Dead or Alive Xtreme 3-review

Met het geld als eigenaar kun je de nog zeldzamere bikini’s kopen, en uiteindelijk ook een ticket voor de stripclub. Nou ja, paaldansclub, want strippen doen de meiden niet. Ben je eenmaal in een bepaald level dan speel je nog de Gravure Paradise modus vrij, waarin je eerst alleen scènes kan zien, maar als je weer verder levelt ook controle krijgt over camera, het uiterlijk van de vrouw in kwestie zoals bikini, haardracht en zelfs hoe en waar ze bruin van de zon is geworden. Een uitgebreide fotomodus dus. En voor je deze volledig kunt gebruiken ben je serieus veel aan het vakantie vieren geweest.

De negen meiden die het wel gehaald hebben in het keuzemenu van Dead or Alive Xtreme 3 zijn qua persoonlijkheid net even anders. Ze spelen ook allemaal met een andere timing. Daar heb ik vooral bij het strandvolleybal ‘last’ van, tenminste, als ik net wissel van personage, verknal ik steeds weer de eerste paar opslagen. Ook de perfect getimede slagen zijn dan afwezig, een kwestie van weer even in de vingers krijgen. Volleybal is ook nog het leukst om te spelen, want qua minigames waren de fantasieën van de makers blijkbaar snel op. We hebben nog klimmen, wie-pakt-als-eerste-de-vlag, touwtrekken in het water, butt-battle, en springen naar drijvende PlayStation-knoppen. Twee minigames in voorgaande delen zijn ze blijkbaar vergeten: er zijn geen jet-ski’s of waterglijbaan met rubberen band te vinden.

Klimmen is niets anders dan op het juiste moment op de juiste knop duwen. Er verschijnt namelijk op de rots af en toe een knop, en als je snel reageert krijg je bonuspunten. Spannend? Nee. Als je goed bent in zo snel mogelijk op “X” te rammen op je controller is het ren-naar-de-vlag-spelletje niet moeilijk, maar ook niet echt enerverend. Iets meer tactiek zit er in het touwtrekken. Je kunt namelijk ook het touw lossen en dan ligt de ander al snel in het water. Vice versa kan jouw tegenstander dat ook doen. Het is meer een reactiespelletje. Idem bij het billen-botsen, om zo iemand van het platform in het water te laten vallen. Je kunt dan zijwaarts stappen mijden, zodat de ander het evenwicht even verliest waarna jij je best kan doen met je kont.

Dead or Alive Xtreme 3-review

Springen naar de overkant van het zwembad over drijvende PlayStation-knoppen is wederom een reactiespel, met wel heel gevoelige knoppen. Iets langer indrukken en je springt wat verder, maar dat ‘langer’ is bijna tappen. Het is me vaak overkomen dat ik alsnog in het water lag omdat ik het net wat te kort deed, of juist te lang. Zoals gezegd, alleen volleybal is echt leuk om te doen, zeker als de tegenpartij een wat lastigere moeilijkheidsgraad krijgt bij de minigames. Dat krijgen ze naarmate de vakantie vordert.

’s Avonds is er dan het casino, waar je geld kunt verdienen als vrouw of als eigenaar. Er zijn blackjack, roulette en poker. Jammer is dat je de tegenstanders niet echt ziet. Je ziet alleen portretten tegenover je ‘zitten’. Juist bij poker zou het iets hebben toegevoegd als je probeert aan hun gedrag te zien of ze bluffen of niet. Er zijn dus wel manieren om geld te verdienen, dat is zeker, maar het is wat karig qua variatie en diepgang.

Dead or Alive Xtreme 3-review

De zogenaamde ‘grind’ is dan ook enorm in Dead or Alive Xtreme 3. Je zult honderden uren nodig hebben om alles vrij te spelen. En dan is het de vraag, hoe houd je het vol als die minigames zo oppervlakkig zijn? Ikzelf heb niet zo veel problemen met grinden, een JRPG is tegenwoordig bijna een synoniem. Maar dan kun je nog proberen wat uitdaging te zoeken, of een ander gebied uitkammen, of weet ik wat. Hier blijf je op het eiland met dezelfde games, met drie moeilijkheidsgraden. Het is het best te vergelijken met de film Groundhog Day: je behoudt alle ervaring, verhoudingen met de meiden, verdiende geld en items van de voorgaande vakanties, maar je begint weer overnieuw om te zorgen nog meer geld te verdien om uiteindelijk alles vrij te spelen.

Grafisch zijn de ontwikkelaars helemaal los gegaan op realistische boob- en butt-bewegingen. Dat belooft voor het vechtspel, nu ze weer meer details in mensen hebben gestopt. Helaas is het haar nog steeds een probleem, zoals het altijd is geweest in elke Dead or Alive. Clipping zorgt ervoor dat het haar af en toe overal tussendoor valt. Dat is jammer, want verder zien de meiden, en ook hun bewegingen, er goed uit. De huid die kleurt in de vakantie past zich ook aan veranderende bikini’s, dus ook tan-lines zijn te zien als je haar na een paar dagen een heel andere bikini laat aantrekken. De omgevingen zien er verzorgd uit en brengen je zo in tropische sferen. Alleen de muziek mist wat variatie. Het stoort niet enorm, maar wat meer tropische deuntjes hadden het beter gemaakt. De menu's en opdrachten zijn goed vertaald, nergens heb je een "wat bedoelen ze nu"?

Dead or Alive Xtreme 3 is niet voor iedereen, daar is het veel te niche voor. Er is een gratis demo te downloaden op het Japanse PSN, met daarin alleen Kasumi speelbaar, maar dan heb je eigenlijk ook alles gezien. Toch is het grappig om zo af en toe op te pakken, zeker op zo’n zondag waar het buiten regent. Maar ontwikkelaar Team Ninja schiet te kort als het gaat om content. Minder minigames dan in voorgaande delen, niet de gehele Dead or Alive-cast is speelbaar en eigenlijk is er vrij weinig reden om zoveel te moeten grinden. Dit gaat niet mijn eerste platinum trofee worden op mijn Hong Kong-account, daar is het zelfs voor mij te veel uren meer van hetzelfde. Al ben ik natuurlijk wel benieuwd naar de PlayStation VR-patch, maar daarop zullen we sowieso tot oktober moeten wachten. Met wat meer content kan het nog wat worden, maar of de ontwikkelaar naast nieuwe bikini’s ook daadwerkelijk minigames en vrouwen gaat toevoegen is onwaarschijnlijk.

Webshop Play-Asia is zo vriendelijk geweest een exemplaar ter beschikking te stellen voor deze review. De game is bij hun te bestellen in de Japanse versie en de Aziatische uitvoering met Engelse menu’s en ondertitels.