Blu-ray: The Hunger Games: Mockingjay - Part 2

Harry Potter zette het misschien wel in werking, maar de afgelopen jaren is het Young Adult-virus pas echt goed ingeslagen. Series als Divergent en Twilight maakten ook hun opmars, maar er was eigenlijk maar een reeks die nog relatief gewaardeerd door de critici en dat was The Hunger Games. Vanaf 2012 tot aan 2015 heeft de serie geduurd en deze is nu tot een einde gekomen met Mockingjay - Part 2. Dat laatste deel is nu uitgekomen op homevideo. Zal de reeks afgesloten worden met een mooie lijst aan extra's?

In dit laatste deel neemt Katniss het voor de finale op tegen president Snow en wordt de balans opgemaakt. Na twee Hongerspelen en een uitgebroken opstand is het aan haar om een kant te kiezen en de keuze te maken: vechten of overleven? En dan is er ook nog de kwestie Peeta, die na zijn gevangenschap in het Capitool nog altijd veel moeite heeft om te gaan met de gevolgen van de mentale marteling die hem is aangedaan. Nieuwe gezichten maken hun entree en van vele bekenden zal Katniss afscheid moeten gaan nemen. In het einde is de strijd namelijk bikkelhard en laat Snow niemand die maar enigszins in de weg kan staan overeind.

De regie is weer in handen van Francis Lawrence en Jennifer Lawrence is opnieuw te zien als Katniss, de rol die haar pas echt goed op de kaart zette en waardoor ze ook door de jongere generatie nog lange tijd herkend zal worden. Niet door alle andere en veelzijdige rollen die actrice op dit moment al heeft weten in te vullen. Ook is dit de laatste film van wijlen Philip Seymour Hoffman, in zijn rol als Plutarch Heavensbee. Al eerder concludeerden wij dat de film het van de cast zou moeten hebben, want het tweede deel voelt aan als mosterd na de maaltijd. Het opsplitsen in 2 delen is een keuze geweest die puur wegens financiële redenen is gemaakt, maar zelfs dat heeft de studio moeten voelen; het tweede deel is namelijk de minst winstgevende film uit de gehele reeks.

De homevideo-uitgave wordt versierd door een mooi lijst aan extra's en een uitgave op 3D. Dat is nog steeds een vooruitgang die zijn weg nog niet naar de huiskamer heeft weten te vinden, alhoewel het wel een leuke bijkomstigheid is. Op een speciale disc zijn leuke featurettes te vinden die voor de verandering wel wat toevoegen aan de film. Zo mag de kijker achter de schermen kijken bij een aantal bepalende scènes in de film en wordt er een blik geworpen op de special-effects, zowel practical als het werk dat uit de computer komt. Zoals te verwachten is er voor deze film veel gebruik gemaakt van de laatstgenoemde variant. Ook zijn er aanvullende interviews te vinden en hiermee is deze vier discs tellende uitgave er eentje die voor de fans is gemaakt. Geniet dus nog even een laatste keer van The Girl on Fire, of vul de collectie aan die je in de afgelopen drie jaar hebt aangelegd.