Blu-ray: The Flash (seizoen 1)

The Flash is met afstand de leukste superheldenserie die momenteel op televisie te zien is: een verhaal over een doodnormaal persoon die op een dag superkrachten krijgt, en daar iets goeds mee doet. In een tijdperk van serieuze, realistische en duistere superhelden is dit een welkome verfrissing.

The Flash

We zijn de laatste jaren een beetje gewend geraakt aan moeilijke, serieuze superhelden. Figuren die ergens mee worstelen, dat ze proberen te verwerken door 's nachts schurken in elkaar te slaan. Mensen die hun heldendaden misschien niet uit heldhaftigheid doen, maar om te overleven. Natuurlijk is het niet allemaal bloedserieus, maar naast de rauwe realistische Dark Knight-films of het kleurarme Man of Steel kunnen ook de films uit het Marvel Cinematic Universe met hun grapjes en oneliners maar moeilijk verbloemen dat er in hun wereld eigenlijk weinig plezier te beleven is.

Daarnaast zijn de meeste grote helden geen ouderwetse superhelden met superkrachten, maar gewoon figuren met een technologisch of intellectueel voordeel. Dit komt voort uit de wens om het allemaal een beetje geloofwaardiger te maken, een meer volwassen publiek aan te spreken en de personages herkenbaar te maken, maar daardoor zijn de figuren als Spider-Man met zijn radioactieve spin of de (ook al zo getergde) Fantastic Four met hun kosmische ongelukje wel zeldzaam geworden.

Gelukkig is er echter de Flash. Een hoopvolle held, een normale jongen die op een dag superkrachten kreeg, en die met beide handen aangrijpt om iets goeds te doen in de wereld. Barry Allen is een forensisch medewerker bij de politie die op een dag wordt geraakt door de bliksem. Het is niet zomaar bliksem: deze is afkomstig van de explosie van een deeltjesversneller, en naast Barry krijgt nog een aantal andere inwoners van de stad een golf van radioactieve energie over zich heen.

In Barry's geval leidt de blikseminslag tot een coma. Wanneer hij hieruit komt is hij de snelste mens op aarde. Samen met de medewerkers van het laboratorium waar de deeltjesversneller-explosie zich voordeed zet hij zijn nieuwe superkracht in om andere mensen, die zich met hun krachten misdragen, te stoppen en uiteindelijk ook om onschuldige burgers in nood te redden. Een nieuwe held is geboren: de Flash.

De serie is ontstaan uit de tv-serie Arrow, waarin niets werd gedaan met superkrachten of andere bovennatuurlijke zaken, totdat Barry Allen, gespeeld door Grant Gustin, in het tweede seizoen een gastrol had. Aan het einde van zijn gastoptreden vond het bliksemongeluk plaats. Dat was in december 2013, en de ideeën om Barry de hoofdrol te laten spelen in zijn eigen serie waren toen al behoorlijk concreet. Een latere aflevering van Arrow zou bij zijn verhaal terugkeren en laten zien hoe hij superkrachten kreeg, maar het idee bleek bij de makers en tv-zender The CW zo populair dat werd besloten de spin-off gewoon direct groen licht te geven. En zo kwam het dat in september 2014, in de pilot van The Flash, Amerikaanse kijkers opnieuw het ongeluk zagen gebeuren, maar nu in de context van Barry's eigen wereld.

The Flash: Barry, Caitlin en Cisco

Na het wat duistere en serieuze Arrow, dat initieel draaide om een burgerwacht die op wraaktocht was en voornamelijk 's nachts opereerde, besloot het productieteam om The Flash compleet anders in te richten: superkrachten en andere bovenmenselijke factoren zijn toegestaan, de hoofdfiguren zijn goedwillende personen en de held is er eentje die in het daglicht opereert, geniet van zijn superkrachten en zich volledig in zijn rol van redder in nood stort. En dat is eigenlijk heel erg leuk om te zien; het plezier dat Barry en zijn team hebben is aanstekelijk en de actie draait in veel gevallen om het spelen met superkrachten, gadgets en uiteindelijk zelfs tijdreizen.

Natuurlijk is er heus wel een serieuze kant aan Barry en zijn verhaal, en is er zeker duisternis te vinden in de personages. Zo is Barry's moeder vermoord toen hij jong was, waarvoor zijn vader, volgens Barry onterecht, is veroordeeld. Deze achtergrond speelt een grote rol in het eerste seizoen en veel aspecten uit de verhaallijn komen rechtstreeks uit de comics. Dat is ook niet verbazend, gezien de betrokkenheid van DC-schrijver Geoff Johns, die eerder al afleveringen van Smallville schreef, bij deze serie. Mede dankzij hem, maar ook omdat de executive producers van de serie gewoon enorme DC-fans zijn, is The Flash eigenlijk een comic die tot leven is gekomen. Anders dan Arrow, of het vroegere Smallville, wordt er niet op de rem getrapt bij het overnemen van verhaallijnen, schurken en bijrollen van comic naar televisie, en dat betekent voor zowel makers als kijkers dat er heerlijk toegegeven kan worden aan de wil om gewoon ouderwetse superhelden in actie te zien.

Daar komt bij dat er rondom Barry een interessante groep mensen is opgebouwd, ieder met een andere blik op thema's als wetenschap, het bestrijden van misdaad, familie, liefde en (on)rechtvaardigheid. De ondersteunende cast, wisselend opgebouwd uit familieleden, vrienden, collega's en een bescheiden selectie andere bekende DC-helden, weet te zorgen voor afwisseling, spanning, emotie en in het algemeen een hoop plezier. Het comic-gehalte wordt omarmd met kostuums die regelrecht uit de comics komen, het ijverig geven van bijnamen aan de interessantste schurken en het af en toe tonen van een cross-over met moederserie Arrow. De doorlopende verhaallijnen, die te maken hebben met de moord op zijn moeder, de explosie van de deeltjesversneller en een mysterieuze andere 'speedster', is bovendien een seizoen lang interessant: mysterieus op het ene moment, onthullend op het andere, en nergens cliché of flauw: op een zwak moment na zijn de verhalen in The Flash eerlijk, ontroerend, plezierig of spannend, en altijd boeiend.

The Flash: Grodd

De blu-ray uitgave van het eerste seizoen van The Flash bevat, zoals dat hoort, een redelijk aantal extra's. Naast een verzameling verwijderde scènes en een gag reel zijn er korte specials over de Flash als personage, de visual effects die zijn acties in beeld moeten brengen, Flash-schurk de Trickster (gespeeld door Star Wars-veteraan Mark Hamill) en is de screentest van Grant Gustin, waarin hij wat scènes speelt met Arrows Emily Bett Rickards, bijgevoegd. Ook is er audiocommentaar, maar dat is helaas slechts voor de eerste aflevering, en is er een weergave van het DC Entertainment-panel tijdens Comic-Con International in 2014. Tijdens dat panel werden de pilots van Gotham, Constantine en The Flash getoond, drie nieuwe DC-series die later dat jaar tegelijk van start gingen op de Amerikaanse televisie. Tijdens het panel waren cast en crew van die series, plus Arrow, aanwezig en een opname van dit gesprek, geleid door Geoff Johns, is op de blu-ray terug te zien.

De extra's kun je er op een avondje doorheen jagen, waarbij vermeld moet worden dat sommige specials (en het audiocommentaar) ervan uitgaan dat je het seizoen, met al zijn onthullingen, al hebt gezien, op het Comic-Con panel na, dat er alleen vanuit gaat dat het publiek de pilot heeft gezien.

Als je na dit seizoen zin hebt in meer Flash zit je overigens goed: seizoen 2 is momenteel te zien op FOX, een derde seizoen komt (in de VS) in de herfst en compleet ongerelateerd aan deze tv-serie is DC Comics ook bezig met een speelfilm over Barry Allen, die bovendien te zien zal zijn in de aankomende Justice League-films. Fans van de Flash zitten dus voorlopig gebakken.