Dell Precision 7710

Vroeger, als student Informatica, sleurde ik mijn laptop overal naartoe. Van college naar mijn kot, van mijn vriendin naar mijn moeder die mijn was deed. Mijn hele leven stond zo’n beetje op dat ding en ik spendeerde er ook vele uren achter. Nu ik meer volwassen ben, is het aantal uren achter een laptop helaas niet afgenomen. Voor mijn werk zit ik naar een scherm te staren en thuis gaat het door om het FOK!Forum vol te spammen. Ook wordt er zo nu een dan een spelletje gespeeld. Daarom leek mij de Dell Precision 7710 de ideale laptop om de komende tijd het middelpunt van mijn leven te zijn.

Eenmaal de doos uitgepakt is het eerste wat opvalt de grote, logge oplader. Iets wat je steeds meer ziet, zijn laptops die workstationsvervangers (willen) zijn. De gekozen desktop CPU (Intel Xeon E3-1535M) en de Nvidia Quadro M5000M (Vergelijkbaar met een GeForce GTX 980M) kunnen samen zo’n 145 Watt verbruiken. Dan rekenen ik het scherm nog niet mee, de 32GB aan RAM geheugen en 256GB M.2 PCI Express harde schijf niet mee. De powerbrick kan 240 Watt leveren, meer dan een gemiddeld werkstation. Ter vergelijking, dat meer dan een Xbox One trekt. Volgens mijn huis-tuin-en-keuken-weegschaaltje weegt hij 660 gram. Voor iedereen die rondreist is het dus aan te raden om een tweede powersupply te kopen. Sowieso weegt de laptop meer dan 3500 gram, dus een sterke rug heb je wel nodig.

Het tweede wat opvalt, is de afwerking. De laptop heeft een carbonachtige uitstraling met een beetje rubber. 17 inch is groot, maar als je de hele dag ernaar kijkt, en je een dagje ouder wordt, dan is het toch fijn om een wat groter scherm te hebben. Een 17 inch laptop heeft ook als voordeel dat het toetsenbord (plus numeriek gedeelte) een stuk groter is, samen met genoeg steun voor je handpalmen. Waarom Dell nou weer een muisknop midden in het toetsenbord heeft gezet, is mij een raadsel. Die dingen werken nooit lekker. De toetsen zelf drukken lekker en buigen niet mee als je te hard drukt. Het scherm zelf heeft verlichting met drie standen. Uit, half aan of verblindend licht.

Het scherm is prima leesbaar, niet spiegelend gelukkig, en leest prima onder TL-licht. Er is weinig tot geen reflectie zichtbaar. Ook als je hard op de achterkant van de topcase drukt, dan zie je dat het scherm niet meebuigt. Dat overleeft dus wel een rugtas met boodschappen. De batterij gaat volledig opgeladen ongeveer 6 uur meer met het scherm op halve sterkte. Hierbij is wel de externe videokaart uitgeschakeld. Als deze is ingeschakeld, dan haalt hij net een uur. De batterij is vervangbaar door, samen met een harde schijf. Er is plaats van drie harde schijven, alleen dan moet je wel even zelf schroeven.

Er zit geen bluray/dvd-drive in, dit om plaats te maken voor de eerder genoemde harde schijven. Andere opties zoals een sd-cardreader, vier usb-porten, netwerkaansluiting, stroomaansluiting, HDMI en mini-Displayportaansluiting zijn natuurlijk aanwezig. Het is jammer dat er niet gekozen is voor een USB3.1 of Thunderbolt 3 aansluiting. In de case zit nog een camera zodat de NSA mee kan kijken en Intel's Dual Band Wireless 8260 AC-WLAN. De USB-poorten aan de rechterkant zitten net iets te dicht bij elkaar waarbij het vervelend is om drie usb-sticks naast elkaar te krijgen. Voor normale aansluitingen zoals een muis en keyboard is het gelukkig voldoende.

Het eerste wat ik iedereen kan aanraden om het systeem wat sneller te maken, is het plaatsen van een SSD in een laptop of werkstation. Nu met de komst van M.2 NVMe aansluitingen kunnen SSD’s eindelijk eens de volledige snelheid benutten. Een normale SSD die aangesloten is via SATA3 kan ongeveer 550MB per seconde lezen, terwijl een NVMe SSD makkelijk de 1800MB aantikt. Merk je het bij normaal gebruik? Nee. Webpagina’s laden niet sneller in en Windows start er niet merkbaar sneller op. Maar merk je het bij laden van grote CAD tekeningen en bij een spel zoals Fallout 4? Jazeker. Vooral bij veel of grote bestanden merk je dat de schijf sneller laadt. Het volgende punt is dat je je begint te ergeren aan de snelheid van je netwerk als je veel met bestanden over een netwerk werkt.

De laptop zelf wordt alleen warm zodra je hem grafisch op zijn flikker geeft. Gelukkig brandt hij niet van je schoot af. De fans zorgen hiervoor en die kunnen lawaaiig worden met zo’n kleine 45 decibel. Om deze te overstemmen, zet je natuurlijk de speakers op zijn hardst. De speakers zelf zitten verstopt onder het toetsenbord en geven een redelijk geluid.

Conclusie

Dit soort laptops zijn niet bedoeld voor Office-taken, hoewel Office 2016 wel binnen 1 seconden opstart, maar voor echte heavy users die meerdere Virtuele Machines tegelijk willen draaien, zware berekening willen uitvoeren die zowel GPU als CPU intensief zijn zoals AutoCAD. Dat de GPU ook prima ingezet kan worden als gamekaart, is alleen maar mooi meegenomen, maar is zeker niet de uitgangspunt van deze laptop. Het is alleen raar om een 4.000 euro kostende laptop te zien zonder zelfstandige Home/End knop en geen USB-C aansluiting. Daarvoor is er een aparte knop die ingesteld is om de Calculator op te starten. Ook mede door de prijs zie ik de gemiddelde consument hem ook niet kopen en ik zou hem zeker ook niet aanraden aan mijn moeder. Maar iedereen die nu op zoek is naar een nieuwe laptop voor zowel werk als privegebruik en de laatste CPU en videokaart willen hebben, dan is de Dell Precision 7710 een aanrader. Moet je wel je baas lief aankijken...