EA UFC 2

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiit's tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiime! Met het eerste UFC-event ooit in Nederland om de hoek, was ik supergehyped om aan de slag te gaan met dit spel. Helaas waren de kaarten al op na 1,5 uur in de rij wachten, maar dat mag de pret niet drukken. In het eerste deel heb ik vele uren zitten, ondanks de mindere punten. Ik hoopte dan ook dat die punten in deze versie aangepakt waren en dat het spelplezier nog groter zou zijn.

UFC 2

De twee grootste struikelblokken in de vorige versie waren de saaie carrièremodus en de vreselijke laadtijden binnen het spel. De carrièremodus is flink op de schop gegaan. Je begint weer in de ultimate fighter om daarna je weg omhoog te vechten. Het grote verschil is dat de schade die je oploopt je nu vroeger met pensioen stuurt. Na ieder gevecht krijg je een progressiemeter te zien die aangeeft hoeveel fans je erbij hebt, maar ook hoe dicht je tegen je pensioen aan zit. In mijn eerste poging kampioen te worden, faalde ik hierop ook hard. Doordat je voor ieder gevecht nu verschillende onderdelen kunt trainen met drie soorten intensiteiten, vervroeg je je pensioen. Ik stond 15-3-0 en toen was mijn carrière voorbij, helaas. Ik vond dit jammer, maar het maakt het allemaal wel een stuk tactischer. Tijdens deze trainingen kun je nu ook blessures oplopen die dan weer effect hebben op je gevecht.

UFC 2

Ondanks dat deze modus flink op de schop gegaan is, blijft het allemaal nog beperkt. Voordeel is wel dat je de trainingen niet meer verplicht hoeft te doorlopen, maar ze kan simuleren nadat je ze een keer gedaan hebt. In het vorige deel kwamen die trainingen je na verloop van tijd flink de neus uit en werd het echt vreselijk saai. Dat is hier nog steeds zo, maar je bent dus niet meer verplicht om iedere keer tegen die bokszak te rammen. Jammer is wel dat ze de keuze van een team eruit hebben gehaald en door de Reebok-deal van UFC kun je ook niet meer spelen met verschillende sponsors.

UFC 2

Vanuit de community was er veel kritiek op de grondgevechten uit het vorige deel. Ikzelf had er niet veel moeite mee, maar nu is het wel een stuk beter en realistischer geworden, doordat je nu tactische keuzes kunt maken tijdens de grondgevechten en clinches. In het begin zal het warrig overkomen, maar na een paar potjes zul je snel doorhebben hoe het werkt en merken dat je invloed groter is dan in het vorige deel. Het is de manier waarop je nu bezig bent die het anders maakt. Je bent nu wat meer realtime aan het vechten i.p.v. het turn-based-achtige systeem dat ze hadden in het vorige deel.

UFC 2

Een ander nieuw ding is Ultimate team. Je moet hier zelf vechters aanmaken en dan door middel van het welbekende kaartsysteem moves unlocken. Door te vechten kun je kaarten verzamelen en hiermee je vechter verbeteren. Ik vind deze modus behoorlijk saai en eigenlijk ook niet geschikt voor dit type game. Bij de andere EA Sports-games komt deze modus meer tot zijn recht. Misschien hadden ze hier meer een soort Ultimate Fighter-modus van kunnen maken waarin je bekende vechters kunt verzamelen door middel van kaarten. Naast dit is er ook nog een knock-outmodus. Hierin moet je proberen je tegenstander KO te slaan door hem een aantal keer te raken. Hierdoor gaan de hitpoints weg en zal je tegenstander KO gaan. Leuk, maar je raakt hier heel snel op uitgekeken en zult de modus snel links laten liggen.

UFC 2

EA UFC 2 slaat in mijn ogen de plank een beetje mis. Ja, de grondgevechten zijn nu beter en overzichtelijker, maar de carrièremodus frustreert. Ik wil niet verplicht met pensioen wanneer het spel dat nodig vindt. Ik ben met twee vechters kampioen geworden op een vrij eenvoudige manier, maar heb niet meer dan twee keer mijn titel kunnen verdedigen. Het is nog steeds vrij saai en door de komst van Reebok als enige sponsor is ook daar niks meer in te doen. Als ik kijk hoeveel tijd er tussen het vorige deel en dit deel zit, kan ik ook niet anders dan concluderen dat het op veel punten gewoon echt de plank misslaat. Gelukkig werkt online wel goed en soepel en heb ik daar in ieder geval nog wat uurtjes in kunnen spelen.

Pluspunten
Minpunten
  • Grondgevechten beter
  • Grafisch heel erg mooi
  • Simuleren van trainingen
  • Carrièremodus nog steeds saai
  • Ultimate team mag uitgebreider
Gespeeld op PS4. Ook beschikbaar voor Xbox One