Blu-ray: The Martian

De Golden Globe voor beste musical of comedy heeft deze film inmiddels al binnen. Dat is misschien wat vreemd als er naar de plot gekeken wordt, maar dat deze film prijzen verdient is een understatement. The Martian maakte een glorieuze ronde in de bioscopen, en werd voor een groot deel succesvol door het personage van Mark Watney en de humor die hij bezit (Mark Damon vertelt er hier ondermeer over). De film is inmiddels uit op home video, zodat er ook thuis genoten kan worden van de overlevingsstrijd van de astronaut/botanist.

In The Martian maakt de kijker kennis met Mark Watney, een astronaut die als hoofdinteresse en vakgebied botanie heeft. Wanneer er een storm losbarst die zo hevig is dat de missie van het Mars-team moet worden afgebroken, blijft Watney voor dood achter op de planeet. De overige bemanningsleden raken alle communicatie en daarmee een teken van leven kwijt en gaan er vanuit dat hun collega de storm niet heeft weten te overleven. Totdat er een teken van leven komt. Dit komt echter niet direct terecht bij de bemanningsleden, die zijn inmiddels op hun reis terug en worden vanaf de aarde niet geïnformeerd over het feit dat Watney nog steeds in leven is. Wat doet NASA; gaan ze strijden voor het leven van Watney, of zal hij zichzelf moeten redden totdat er niets meer te redden valt op een planeet waar in principe niets groeit?

De film is een meesterstuk geworden van de hand van Ridley Scott. En dat is opvallend, want de laatste aantal keren heeft Scott zich niet meer op zo'n dergelijke manier bewezen. Films als Gladiator of Exodus: Gods & Kings waren geen slechte films, ze haalden het simpelweg niet bij het niveau dat er verwacht werd van een regisseur als Scott. Hij doet echter wat hij met The Martian moet doen en dat is een film afleveren waar voor ieder wat wils in zit. Het verhaal heeft drama, humor en een flinke dosis ironie. Ook hoofdrolspeler Matt Damon weet hij zo te regisseren dat die op z'n best uit de verf komt sinds de eerste Jason Bourne-film.

Damon is geen onbekende voor het sci-figenre. Nog geen jaar voordat hij de rol van Mark Watney oppakte was hij nog te zien in een ander ruimte-epos, namelijk Interstellar van Christopher Nolan. Daarin had hij al bewezen dat het niet uitmaakt of hij een ruimtepak aanheeft of niet, hij voelt zich thuis in het genre, iets wat ook in dit interview bevestigd wordt. Scott heeft in Matt Damon zijn ster gevonden die hij misschien even kwijt was en dacht gevonden te hebben in de vorm van Christian Bale in Exodus: Gods & Kings, een film die jammer genoeg het niveau van The Martian nooit weet te bereiken. Dit komt ook ondermeer door de menselijkheid en de humor die Damon in de rol weet te brengen. Hierdoor wordt Mark Watney echt een personage waar mensen zich mee kunnen identificeren. Iets dat ook al gebeurde toen het originele verhaal werd uitgebracht in boekvorm door Andy Weir. Om dit op film te krijgen, was misschien nog wel de moeilijkste opdracht voor het team dat achter deze film zit. 

De extra's op de blu-ray zijn een welkome aanvulling op een film die al veel zelf voor elkaar weet te brengen. Als dit avontuur nog niet in de bioscoop de kans heeft gekregen voor de kijker, is deze blu-ray dé mogelijkheid om nog eens rustig op de bank te zakken en te genieten van een samenspel van goed acteerwerk en een bijzonder goed script. Het extra materiaal van bijna een uur bestaat ondermeer uit interviews met de cast en crew en hoe het script tot stand is gekomen. Ook wordt er achter de schermen gegaan in de vorm van de ruimtesets en de ruimteschepen waarin een groot deel van het verhaal zich afspeelt. Voor iedereen die dus nogmaals op avontuur wil gaan met Mark Watney is de home video uitgave een aanrader, maar vooral ook om de geslaagde missie te zien, geleid door een Ridley Scott die in bloedvorm is.

FOK! mag 2 blu-ray exemplaren weggeven, houd de site dus in de gaten!