UMI Rome, met AMOLED-scherm?

3. UMI Rome

 

Design en bouwkwaliteit

Dit toestel was in de presell verkrijgbaar voor $89 wat natuurlijk geen geld is voor dit toestel en op het moment van schrijven ben je rond de 120 dollar kwijt. Als je het toestel vastpakt merk je gelijk het dat het toestel best zwaar is met 177 gram. De gewichtsverdeling is wel in orde en hij is niet topzwaar zodat hij zou kantelen als je hem in je hand houdt. 

Door het gewicht heb je wel het gevoel dat het een degelijk toestel is, wat je ook merkt aan de randen die netjes zijn weggewerkt. Wel vind je hier wat kleine puntjes van kritiek zoals de antenne-streepjes onder en bovenop het toestel die soms een fractie uitsteken. Tot slot is de achterkant ook wat teleurstellend omdat je hier alle vingerafdrukken op gaat zien door de gladde afwerking. Simpel gezegd is het jammer dat de voorkant / randen best goed in elkaar zitten, en de achterkant dan net weer dat budget-gevoel geeft. 

Wat nog belangrijk is om te noemen is dat er aan de voorkant ook een flitser aanwezig is voor de 2MP selfie-cam. Wel weer bijzonder jammer dat er dan maar een 2MP camera in zit. De voorkant mist verder een notificatieled en de knoppen onderop zijn niet verlicht. 

rome-design1 (Foto: rene90)

rome-design2 (Foto: rene90)

rome-design3 (Foto: rene90)

rome-design4 (Foto: rene90)

Het scherm

Hier een afwijkend gegeven, namelijk het AMOLED-scherm met 720P. Volgens UMI zou dit uiteraard vergelijkbaar zijn met een 1080P IPS-scherm, maar dit is niet geheel het geval. Ik heb het vergeleken met een 5,5-inch 720P, en een 5,5-inch 1080P scherm en zie niet duidelijke verschillen met het AMOLED scherm. Het is maar net hoe een fabrikant het scherm heeft afgesteld en het is niet zo dat de UMI Rome er volledig uitspringt en fantastisch is. Het is een prima scherm met een goede kleurweergave maar meer ook niet. Wat tevens jammer is is het backlight wat je kan zien onder een bepaalde hoek wat gelijk laat zien dat het helemaal niet om een AMOLED scherm gaat. Treurig dat ze hier wel mee adverteren. 

rome-scherm1 (Foto: rene90)

rome-scherm2 (Foto: rene90)

rome-scherm3 (Foto: rene90)

 

Prestaties

Het toestel werkt prima en ik ben geen bugs tegengekomen. De verschillende gedraaide benchmarks geven ook geen bijzondere uitslagen omdat de MT6753+3GB combinatie al veel getest is. 

  • Antutu: 34204
  • Ice Storm Extreme: 3366
  • Quadrant: 19256
  • Geekbench: 568 single-core, 2071 multi-core

rome-antutu1 (Foto: rene90)rome-antutu2 (Foto: rene90)

De GPS werkt prima, verbindingen geven geen problemen en alleen de speaker is ondermaats. Het is een enkele speaker en deze heeft simpelweg te weinig volume. 

Batterij

Door het AMOLED-scherm zou het toestel een stuk zuiniger moeten zijn. In de praktijk is dit niet altijd het geval, en heb ik geen schokkend verschil gemerkt ten opzichte van bijvoorbeeld een Jiayu S3+. De 2500mAh accu is dus wat beperkt, maar een dag kan je met gemak wel halen. 

rome-geekbench (Foto: rene90) 

 

Camera

Er wordt gebruik gemaakt van de Sony IMX179 sensor die 8MP foto's kan maken. Digitaal wordt dit dan uitvergroot naar 13MP wat voor de specificaties natuurlijk mooier klinkt. De selfie-cam is met de 2MP te beperkt, waardoor de flitser al snel overbodig is omdat de kwaliteit van de selfies gewoon matig is.

Camera achter

rome-cam1 (Foto: rene90)

rome-cam2 (Foto: rene90)

rome-cam3 (Foto: rene90)

Camera voor

rome-selfiecam (Foto: rene90)