DVD: Friends: de complete serie

Elf jaar nadat de finale van Friends werd uitgezonden is een van de populairste sitcoms uit recente televisiegeschiedenis alweer langer afgelopen dan de volledige duur van de serie.

In 1994 was de serie als nieuwkomer een onzeker project, zo vertellen de bedenkers Marta Kauffman en David Crane in het audiocommentaar van The One Where It All Began, of The One Where Monica Gets A Roommate. Of gewoon de pilot van Friends. Een ensemble samenstellen van zes redelijk onbekende acteurs, waarvan er niet één qua belangrijkheid boven de anderen uitsteekt, werd gezien als vernieuwend. Het volgen van een groep twintigers in een grote stad die hun weg in het leven nog moeten vinden was eveneens geen gesneden koek. Nu, elf jaar later, hebben we met How I Met Your Mother, Happy Endings, New Girl en vele andere series geslaagde en minder geslaagde pogingen gezien om de magie van 'de vriendengroep' terug te vinden, maar Friends blijft populair.

Friends cast

Niet voor niks zit Netflixend Nederland met smacht te wachten tot de serie nou eindelijk eens beschikbaar wordt om te streamen; in de VS kan dat al jaren, maar in ons land nog niet. Al schijnt een release bijzonder dichtbij te zijn. Voor wie niet kan wachten zijn er natuurlijk gewoon nog de homevideo-uitgaven. De serie is al enkele keren opnieuw uitgegeven op dvd; eerst een box per seizoen en toen het laatste seizoen voorbij was verschenen ook de boxen met alle tien de seizoenen erin. En sinds 2012 is er de geremasterde versie van Friends. In breedbeeld en HD.

Da's opvallend, want Friends is een serie van de oude stempel: nooit in breedbeeld uitgezonden en altijd alleen maar in standard definition en de oude 4:3 beeldverhouding beschikbaar gemaakt. Waarom het dan toch in HD beschikbaar is? Eigenlijk simpel: voordat de tv-wereld met digitale camera's begon te werken, werd alles opgenomen op film, waar nog altijd een veel hogere resolutie uit te halen valt dan uit digitale opnames. Op deze manier kunnen oudere films al een tijdje successen vieren op blu-ray, en de echt populaire series van net vóór het HD-tijdperk, zoals Seinfeld, Buffy the Vampire Slayer en dus ook Friends, kunnen van deze overgang profiteren.

Het is wel even wennen om Friends in breedbeeld én in hoge resolutie te zien na het zestal jarenlang in vage pixels op televisie en later dvd te hebben aanschouwd. Er is zoveel meer te zien! Zeker voor wie benieuwd is wat er allemaal in de kastjes van Monica's keuken staat, is dit natuurlijk een uitkomst, maar in het algemeen kijkt het natuurlijk veel lekkerder weg.

De betere kwaliteit komt ook naar voren op de dvd-uitgave, die weliswaar niet in HD is, maar toch in een betere kwaliteit dan 'vroeger'. En breedbeeld. Het laat de serie toch een beetje minder ouderwets aanvoelen; wie een oudere uitgave van Friends bekijkt na een aflevering van deze box te hebben bekeken, zal wellicht schrikken van hoe slecht de beeldkwaliteit toen was. Dus dat is een mooie vooruitgang, of je nu de dvd- of de blu-raybox aanschaft.

Friends cast on stage

De uitgave voegt ook een heleboel extra's toe aan de 236 afleveringen van de serie. Veel extra's zijn slechts kort en weinig bijzonder, maar het audiocommentaar dat bij een aantal afleveringen te vinden is, is interessant. Dat geldt ook voor de Discovery Channeldocumentaire uit 1999, waarin het produceren van de seizoenspremière van seizoen zes wordt gevolgd, van het schrijven van het scenario tot het monteren van de beelden. Andere extra's, zoals interactieve features waarbij veel genavigeerd moet worden met de afstandsbediening, zijn anno 2015 meer vermoeiend dan interessant, maar het geheel is een leuke samenstelling van extra elementen om van de serie te genieten. De uitgave is voorzien van een klein boekwerkje dat elke aflevering beschrijft en vertelt waar welke extra's te vinden zijn.

Friends is, elf jaar nadat de serie is afgelopen, nog altijd niet geëvenaard in populariteit. Ook de lengte van de serie, tien seizoenen, wordt door niet veel andere sitcoms gehaald. En met een mooie dvd- of blu-rayuitgave zoals deze, weet je in ieder geval zeker dat je alle mooie en grappige momenten, van "And I just want a million dollars!" tot "I got off the plane...", altijd binnen handbereik hebt.