Bluboo Xtouch, 5-inch met goede specs

3. Bluboo Xtouch

 

Design en bouwkwaliteit

De achterkant valt behoorlijk op, en dan in positieve zin. Er zit een bepaald patroon in dat niet te opvallend is maar toch iets extra's geeft. Het is een gebogen achterkant die wel wat glad aanvoelt. De cameralens ligt een fractie lager dan de backcover waardoor deze niet zo snel zal krassen. De dubbele led-flitser zit daar netjes onder. Wat ik jammer vind is de simkaarttray die van aluminum is en in de achterkant doorloopt. Liever had ik dit volledig in de rand verwerkt gezien, maar dit is denk ik niet mogelijk geweest i.v.m. de grote simkaarttray waar je 2 simkaarten én een microSD-kaart in kan plaatsen. 

De randen van de X-touch zijn erg strak en sluiten netjes aan op alles. De knoppen aan de rechterkant zijn netjes bewerkt en zitten strak in de behuizing. Maar hoewel de volumeknoppen goed aanvoelen en duidelijk feedback geven, is de aan-/uitknop zo geplaatst dat je niet makkelijk voelt of je hem nu hebt ingedrukt. Geen probleem omdat de vingerafdrukscanner automatisch het scherm zal activeren, maar is wel iets wat me is opgevallen. 

Onder op het toestel zit de dubbele uitsparing voor de (mono)speaker waardoor de dubbele uitsparing dus vooral mooi oogt en niet echt praktisch nut heeft. Boven op het toestel zit de 3.5mm audiopoort. 

Tot slot de voorkant van het 2,5D-scherm. Dat is een scherm met gebogen randen, en tevens beschikt het scherm over Gorilla Glass. Voor een 5-inch toestel is het wel een redelijk groot toestel met aan de boven- en onderkant van het scherm best wat extra ruimte. De vingerafdrukscanner zit onder aan het scherm en bovenaan heb je de 8MP selfie-cam met daarnaast een notificatieled die naar mijn mening net niet fel genoeg is. Liever zie ik een notificatieled zoals bij de Xiaomi Redmi 2 Pro, waarbij je van een afstand ook kan zien of de notificatieled aan staat. 

Samengevat kan ik wel zeggen dat het een toestel is dat qua bouwkwaliteit erg goed aanvoelt. 

xtouch-design1 (Foto: rene90)

xtouch-design2 (Foto: rene90)

xtouch-design3 (Foto: rene90)

xtouch-design4 (Foto: rene90)

xtouch-design5 (Foto: rene90)

xtouch-design6 (Foto: rene90)

xtouch-design7 (Foto: rene90)

Het scherm

Een prettig FullHD scherm op 5-inch formaat, wat zorgt voor genoeg scherpte. Als ik iets moet noemen dat beter had gekund, dan was dat de helderheid, die had een tikkeltje sterker gekund. Los van dat is er niks om te klagen en beschikt het scherm ook over Gorilla Glass. 

xtouch-scherm1 (Foto: rene90)

xtouch-scherm2 (Foto: rene90)

xtouch-scherm3 (Foto: rene90)

Prestaties

De Antutu score staat op de printscreen op 48540, maar in de details is 38540 te vinden, wat logischer is. Het toestel werkt snel en soepel en het is goed op elkaar afgestemd. De gps werkt prima en over de telefoonverbindingen heb ik geen klachten. De speaker is wel een puntje van 'jammer'. Twee uitsparingen in de behuizing maar toch een enkele speaker gebruiken is zonde. Helemaal omdat alle andere specificaties wel goed zijn. 

De vingerafdruksensor werkt goed, je hoeft niet de knop in te drukken om je vinger ter herkennen. Wel heb ik mijn duim twee keer laten registreren (je kan tot max 5 vingerafdrukken opslaan) onder verschillende hoeken zodat hij sneller ontgrendeld. 

  • Antutu: 38540
  • Quadrant: 22208
  • Geekbench 3: 622 single-core, 2735 multi-core
  • Ice Storm Extreme: 4285

xtouch-antutu1 (Foto: rene90)xtouch-antutu2 (Foto: rene90)

xtouch-gps1 (Foto: rene90)xtouch-gps2 (Foto: rene90)

 

Software

Bij het aanzetten van het toestel was er gelijk een OTA-update beschikbaar. Gelukkig zit er een schone versie van Android op het toestel met alleen Xender als extra app. Je kan de notificatieled beperkt instellen met alleen de keuze voor een kleur voor gemiste oproepen, berichten (sms) en overige notificaties. Beter dan niks in ieder geval. 

xtouch-home1 (Foto: rene90)xtouch-home2 (Foto: rene90)

 

Batterij

Er is een 3050 mAh accu te vinden in de Xtouch en helaas zijn er wat problemen in de huidige firmware. Dit merk je vooral als je een vingerafdruk als ontgrendeling hebt ingesteld. Je ziet de accuduur behoorlijk teruglopen omdat de vingerafdruksensor blijkbaar best wat verbruikt. Deze signalen zijn doorgegeven aan Bluboo, dat heeft toegezegd dit op te lossen. 

Een kleine bug is dat je geen batterijpercentage kan zien. Alleen als hij aan de oplader hangt kan je dit zien en als het 15% of lager is. Zelf vind ik het wel een gemis dat je geen percentage kan zien. Ter vergelijking vind je hieronder in de linkerrij een situatie met de vingerafdruksensor aan, en rechts een situatie als hij niet gebruikt wordt.

xtouch-batt1 (Foto: rene90)xtouch-batt4 (Foto: rene90)

 

xtouch-batt3 (Foto: rene90)xtouch-batt5 (Foto: rene90)

 


 

xtouch-batt2 (Foto: rene90)xtouch-batt6 (Foto: rene90)

 

Camera


De camera doet het niet slecht, de IMX214 sensor lijkt netjes afgesteld en de flits kan ook behoorlijk wat verlichten. 

xtouch-camera1 (Foto: rene90)

xtouch-camera2 (Foto: rene90)

xtouch-camera3 (Foto: rene90)

xtouch-camera4 (Foto: rene90)

xtouch-camera5 (Foto: rene90)