CD: NNENN - Snapshots of Eternity

Op de valreep van het jaar worden we getrakteerd op een opvallende release van eigen bodem: Snapshots of Eternity van NNENN. Dit project staat momenteel in de schijnwerpers. Afgelopen week deden ze een sessie bij 3FM en kregen ze ook een plek op het aankomende Eurosonic Noorderslagfestival. Wie en wat is NNENN?

Wie zijn NNENN? Het is een duo bestaande uit Johanneke ter Stege en Tonny Nobel. Ter Stege is een singer-songwriter die met regelmaat achter een vleugel op het podium valt te bewonderen. Voor anderen is zij wellicht beter bekend als Deventer Stadsdichter of als fotografe. Deze facetten van Ter Steges kunstenaarschap zijn te bewonderen op de set bijgesloten ansichtkaarten. Op elke voorkant staat een artistieke foto die vergezeld gaat met een gedicht op de achterzijde. De bezige bij had ook nog tijd om in de studio een jamsessie met muziektechnicus Tonny Nobel te doen, en NNENN was geboren. Muziek van Nobel zelf valt overigens op Soundcloud te beluisteren. Verder is hij actief als producer en dj.

De muziek van NNENN wordt vergeleken met acts als Imogen Heap en Portishead, maar ook Tori Amos en Roosbeef worden genoemd. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit, want het gaat erom of dit een goede cd is. Het antwoord is ja, met deze cd kun je ongelofelijk sfeervol het nieuwe jaar in. Vanaf de opener 'Follow Me' word je in een intense wereld van elektronica gezogen, waarbij de stem van Ter Stege er als een engel boven zweeft. Nobel combineert diverse beats met bijna minimalistische techno à la pionier Laurent Garnier, en het zijn meestal de subtiele bliepjes die de sfeer maken. Maar omdat er ook vaak maatwisselingen optreden, zijn de songs soms complexer dan ze in eerste instantie lijken.

Snapshots of Eternity bevat vele sferen en emoties, waardoor het een mooi uitgebalanceerrd werk is geworden. Zo kun je genieten van hitsingleachtige tracks als 'Exhibit Me' en 'You and I' en 'All Right', maar ook van aanstekelijk clubhits als 'Moving Forward' en de titeltrack 'Snapshots of Eternity'. En wanneer je gewoon naar dromenland wilt, zet je 'I'm going Under' hard op de koptelefoon, met de afsluiter 'We're Sailing' erachteraan.

Nu tijden van bezinning weer aanbreken, is een ontspannend muziekje welkom bij het overpeinzen van aardse zaken. Met NNENN kun je alvast dat stukje meer tussen hemel en aarde bewandelen. De heerlijke muziek van Nobel en het prachtige stemgeluid van Ter Stege blijken een fanatstische mix te zijn. Snapshots of Eternity is daarmee een sterk staaltje van eigen bodem met internationale allure. Zet dus in je agenda: Eurosonic Noorderslag, 14 januari 2016, Troubadour te Groningen, om 22.15 uur.