DVD: The Mentalist (Seizoen 7)

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat er een einde zou gaan komen aan een van de goudhaantjes van CBS. De stekker zou er na zeven zeer succesvolle seizoenen uitgetrokken worden. Terecht of had de serie een nog langer leven moeten krijgen? Het zevende en dus laatste seizoen brengt spanning, sensatie en een flinke dosis tranen als dan voor de laatste keer die credits op het scherm verschijnen.

Jane mag aan de slag bij de FBI, waar hij met een schone lei kan beginnen. Hoofdpersonen van het eerste uur Lisbon en Cho zijn ook van de partij, en er wordt kennis gemaakt met nieuwe collega's Jason Wylie en Michelle Vega. Ook staat er sinds het vorige seizoen een nieuw iemand aan het roer, namelijk de zeer mysterieuze Dennis Abbott. Een heleboel frisse ingrediënten voor een spannend laatste seizoen. Alhoewel de zaken die behandeld worden in de serie altijd erg los van elkaar hebben gestaan, weten de schrijvers door hele subtiele hints en clou's de kijker te verleiden om toch verder te kijken dan die ene aflevering en die ene zaak. Het zou namelijk zo maar eens kunnen dat die details heel belangrijk worden wanneer het einde van een seizoen nadert.

Simon Baker is opnieuw grandioos in de rol van Patrick Jane. In de zeven jaar dat hij de kans heeft gehad om het personage te maken zoals hij nu is, heeft hij een zeer veelzijdig karakter in weten te brengen in de rol. Juist wanneer het gedrag van de voormalige mentalist voorspelbaar lijkt te worden, geeft Baker er een draai aan. Die draai zorgt er dan voor dat de kijker achtergelaten wordt met een hunkering naar de zoektocht om het personage te doorgronden. Met bijna elk seizoen 23 afleveringen is het een erg knappe prestatie om er nog steeds voor weten te zorgen dat het personage vernieuwend blijft. Ook wanneer de rol steeds meer naar een bepaald persoon toe lijkt te trekken en het cliché-alarm op roodgloeiend staat. Ook de rol van Theresa Lisbon, die tevens al zeven jaar wordt verzorgd door Robin Tunney, is er een die zelfs in het laatste seizoen nog heel subtiel verrassend kan zijn. De ontwikkeling van zo'n personage blijkt nou eenmaal zijn tijd nodig te hebben, want beiden zijn het pas in het laatste seizoen die volmaakte portretten waarmee de schrijvers al zo'n lange tijd bezig zijn ze te schilderen.

Ook de bijrollen die er in de laatste twee seizoenen bij zijn gebracht, voegen met vlagen wat toe. Natuurlijk niet zoveel als de acteurs waar de kijker in de eerste vijf á zes seizoenen een band mee opbouwde, maar waar acteurs een serie verlaten moet er ook ruimte zijn om die plaats te laten innemen door een jongere, fitte acteur of actrice. Ze zijn de kers op de luxe slagroomtaart die het laatste seizoen moet voorstellen. The Mentalist is een serie die misschien af en toe is blijven hangen in het 'zaak oplossen en einde aflevering'-tafereel. Echter door zeer subtiel een dubbele - of soms zelfs driedubbele - verhaallijn in te bouwen, is de afronding er een geworden om de pet voor af te nemen en een tranendal voor te laten. Een smiley was al nooit meer hetzelfde, en deze serie heeft de kijk op mentalisten eigenhandig weten bij te stellen. En dat allemaal door de menselijkheid die de rollen uitstralen.