DVD: Supernatural (Seizoen 10)

Dean en Sam Winchester beleven opnieuw de gekste dingen in alweer het tiende seizoen van de zeer populaire serie Supernatural. Of het wat is? FOK! zocht het uit.

Seizoen tien van de driemaal voor een Emmy genomineerde serie is weer net zo bovennatuurlijk als de voorgaande seizoenen. Monsters, geesten, goden, alles komt aan bod. Het seizoen borduurt voort op het dramatische einde van seizoen negen, waarin (spoiler-alert) bekend wordt dat Dean verder door het leven moet als demon, wat de relatie tussen de broers op scherp zet. Deze omkeer was een verrassende twist, maar is de uitwerking zoals we van de serie verwachten?

Het seizoen bestaat uit 23 afleveringen en begint met, hoe kan het ook anders, de verdwijning van een van de gebroeders Winchester. Het bijna vaste ritueel komt voorbij, de een zoekt de ander, ze krijgen ruzie omdat ze het leven niet meer zien zitten, ze zien elkaar een tijdje niet, maar de drang om op het bovennatuurlijke te jagen is toch te groot en ze besluiten om samen toch weer verder te gaan. Wederom slapen ze in een gevarieerd aanbod van motels en Dean blijft een groot fan van taart en hamburgers. Er komen weer wat oude bekenden langs die de broers helpen met hun missies, wat altijd wel zorgt voor een frisse wind in de afleveringen. Wat dit seizoen iets anders maakt is dat Dean veel last heeft van 'The Mark of Cain', wat ervoor zorgt dat zijn beslissingen een iets donkerder randje hebben dan normaal het geval was.

Er wordt dit seizoen veel focus gelegd op zijn innerlijke strijd door de invloed van The Mark, en hoe dat de band van Dean en Sam op de proef stelt. Dat maakt de serie gelijk een stuk dramatischer dan de voorgaande seizoenen, want er wordt meer inzicht gegeven in de gevoelens en gedachten van de twee. Er valt wel te merken dat door deze wisseling van focus minder aandacht is besteed aan de uitwerking van de monsters. In plaats van op nieuwe soorten, jagen ze vooral op wat er al voorbij is gekomen in eerdere seizoenen. Dit hoeft niet erg te zijn, echter is het wel jammer, aangezien het dit seizoen een stuk minder spannend maakt. Erg leuk is de speciale 200ste aflevering van de serie en daaraan is ook te merken dat de producenten daar erg veel werk in hebben gestoken. Het is misschien wel een van de weinige afleveringen van dit seizoen die vanuit een heel verrassend perspectief is geschreven en geproduceerd.

Qua prestaties van de acteurs is het een matig seizoen. Jensen en Jared, die dus al negen seizoenen meedraaien, zijn op zich prima acteurs, maar er valt wel te merken dat ze dit seizoen niet alles uit de kast hebben getrokken. Teleurstellend, want dit seizoen was bij uitstek geschikt om veel te laten zien omdat er veel op hun gevoelens ingespeeld werd en er wat dieper in werd gegaan op de broers als individuen. De uitwerking is aan te gluren, maar had beter kunnen zijn.

Op de DVD staan de gebruikelijke extra's zoals de gag reel, audiocommentaar en wat deleted scenes. Bonus zijn de beelden van Supernatural op Comic-Con 2014, 'A very special Supernatural Special' de making of van de 200ste aflevering en een special over de Supernatural Mythology. De extra’s hebben een totale duur van 259 minuten en daarmee is deze DVD een must-have voor de fans van de serie maar voor de nieuwelingen misschien niet helemaal wat ze er van verwacht hadden.