Xiaomi Redmi Note 2, veel telefoon voor het geld

3. Redmi Note 2

 

Design en bouwkwaliteit

De telefoon ziet er heel degelijk uit en zo voelt hij ook. Een simpel toestel zonder poespas. Op de voorkant hebben we het scherm met niet te dikke randen en gelukkig zonder de bekende lelijke zwarte randen tussen het scherm en de fysieke rand. Onderaan drie knoppen met een wat rode tint met indien gewenst verlichting. Bovenaan de selfie-cam van 5MP en bovenop het toestel de 3.5mm aansluiting, een extra microfoon en de IR-sensor.

Aan de rechterkant de zilveren volumeknoppen en aan/uit-knop die goed in de behuizing zitten, maar wel wat lastiger in te drukken zijn. Onderop het toestel heb je links de micro-USB aansluiting met de microfoon ernaast. Op de achterzijde de camera-lens en flitser, met natuurlijk onderaan nog een MI-logo en de speaker met opstaand randje wat ervoor zorgt dat het geluid niet dempt als je hem neerlegt op tafel. Het enige wat ik heb ervaren in het gebruik is dat ik de achterkant net iets te glad vind.  

note22-design1 (Foto: rene90)

note22-design2 (Foto: rene90)

note22-design3 (Foto: rene90)

note22-design4 (Foto: rene90)

Het scherm

Een prima scherm wat van heel licht tot behoorlijk helder kan. Ook laat in de avond kan je hem goed instellen en wat ook helpt is de instelling voor 'nacht-modus' waarbij de kleuren wat geler worden voor een rustigere kijkervaring. Mijn voorkeur gaat toch uit naar gewoon de helderheid zo laag mogelijk zetten wat ook werkt. Ik heb nooit problemen gehad met de gevoeligheid van het scherm, of dat het scherm niet helder genoeg kan. Wat dat betreft dus zeker op orde. 

note2-rondom8 (Foto: rene90)

Prestaties 

Toen dit toestel net uit was, is deze al opgestuurd door Ibuygou en vandaar dat ik ook gelijk een Chinese ROM voor mijn kiezen kreeg wat echt een drama is. Gelukkig sturen ze toestellen naar klanten met een Multilanguage ROM zodat de rest daar geen last van heeft en na een beetje prutsen heb ik er ook de meest recente ROM op gekregen. 

Qua prestaties had ik best wat verwacht van de nieuwe Helio X10 die geklokt is op 2.0GHz in combinatie met 2GB werkgeheugen. In de verschillende benchmarks komt dat ook wel naar voren. 

  • Antutu: 42651
  • Geekbench: 4529 multi-core, 803 single-core
  • Ice Storm Extreme: 9690
  • Quadrant: 21719

 note22-antutu1 (Foto: rene90)note22-antutu2 (Foto: rene90)

In de praktijk merk je toch nog af en toe wat haperingen bij het wisselen tussen apps. Vooral als een app al gesloten is en je hem dus volledig opnieuw moet opstarten, merk je dat de Helio X10 toch wat tekort lijkt te komen. Zelf denk ik dat dit nog geoptimaliseerd kan worden omdat het ook gaat om een redelijk nieuwe chip die het allemaal goed aan zou moeten kunnen. Het is dan ook jammer dat de 'advanced' versie niet over 3GB werkgeheugen beschikt wat zeker een goede stap vooruit zou zijn. 

Op alle andere gebieden scoort de Note 2 erg goed. Over de speaker is goed nagedacht over een klein bobbeltje zodat hij niet plat op de tafel komt te liggen. Het geluid is ook op hoog volume nog helder en zeker niet schel. Qua wifi erg tevreden, bij thuiskomt wordt automatisch het wifi weer opgepakt en hoef je hier niet zelf op te letten. GPS bevalt ook, een goede fix en erg snel. 

note22-gps1 (Foto: rene90)note22-gps2 (Foto: rene90)

De telefoon beschikt ook over een IR-sensor dus met verschillende apps kan je op deze manier de telefoon gebruiken als afstandsbediening. Het werkt, maar voor mij is dit niet iets wat ik in de praktijk heb gebruikt. 

Software

Xiaomi maakt gebruik van zijn eigen MIUI 7 skin voor Android 5.0 en deze bevalt goed. Je hebt erg veel mogelijkheden om alles in te stellen zodat je het helemaal kan instellen hoe je zelf wilt. De ledjes van de fysieke knoppen uit of aan, bij welke app wat voor meldingen en ga zo maar door. Een positieve ervaring en vooral de ondersteuning die er te vinden is voor deze telefoons. Een nieuwe ROM is makkelijk erop te zetten voor elke leek. 

Wat ik dan weer wel mis is 'double tap' wat een manier is om de telefoon uit standby te halen. Elke telefoon boven de 5-inch heeft dit gewoon nodig omdat je niet met één hand de standby knop goed kan indrukken. Op de verschillende forums zijn er al genoeg mensen die ook hierover klagen dus hopelijk is deze functionaliteit wel in een volgende ROM te vinden. Dat is dan ook het enige minpuntje van de software. 

Camera

Hier vinden we ook een bekende sensor, de Sony IMX214 die zich al heeft bewezen bij andere toestellen. Bij de Note 2 hebben ze zeker de moeite genomen om deze sensor goed samen te laten werken met de software. Wat vooral een groot pluspunt is is de snelheid bij het nemen van foto's. Als je een foto neemt is deze ook gelijk genomen. Bij andere telefoons zie je toch wel dat er wat vertraging inzit, wat erg vervelend kan zijn. Wat dan weer minder werkt is het scherpstellen voor dichtbij, dat lukt simpelweg niet en dan zal je de foto van iets verder weg moeten nemen. De scherpte vind ik ook wat tegenvallen - helemaal bij overzichtfoto's. Zeker geen slechte camera, maar wel ruimte voor verbetering. 

note22-cam1 (Foto: rene90)

note22-cam2 (Foto: rene90)

note22-cam3 (Foto: rene90)

note22-cam4 (Foto: rene90)

Batterij

De laatste tijd heb ik meerdere telefoons in handen gehad die ook over een 5,5-inch FullHD-scherm beschikken met meestal een MT6753 processor. Nu hebben we te maken met een Helio X10 processor en ik was dan ook benieuwd hoe deze zou presteren qua accuduur. Helaas valt dit toch wat tegen. Ik had verwacht dat ik met mijn (lichte) gebruik (Whatsapp, Gmail, af en toe wat browsen) toch wat langer met de 3060mAh kon doen. Nu is het meestal zo dat ik aan het eind van de dag zo'n 30-50% overhoud wat net te weinig is om een dag later vol te krijgen. Dus toch elke dag aan de oplader. Hopelijk kan dit nog wat geoptimaliseerd worden. 

note22-batterij1 (Foto: rene90)note22-batterij2 (Foto: rene90)