Keet & Koen: De Speurtocht Naar Bassie & Adriaan

In 1994 werd de laatste TV-serie uitgezonden met in de hoofdrol het duo dat voor een gehele generatie ervoor gezorgd heeft dat ze konden lachen, leerden tellen en op jonge leeftijd al een flink woordje vreemde taal onder de knie hadden. Bassie en Adriaan spelen echter dit keer niet de hoofdrollen, maar zijn het lijdend voorwerp voor Keet & Koen, een nieuw kinderheldenduo dat er voor moet zorgen dat dat andere duo weer veilig thuiskomt. Dit allemaal onder het toeziend oog van Annemarie Mooren, die met het schrijven van het script wat dingen ingefluisterd kreeg van de ene helft van het duo, Aad van Toor. De film weet daardoor een bepaalde sfeer over te brengen die misschien wel zeldzaam is geworden in de overvloed van kinderfilms.

Bassie en Adriaan krijgen een onderscheiding voor hun jarenlange dienst voor de mensheid. Het boevenvangen en de daarbijbehorende spannende avonturen levert ze ieder de Gouden Slagroompunt op. Ondertussen is het in het huishouden van de Baron volhouden en overleven na zijn jarenlange strijd met die vervelende clown en die irritante acrobaat. Hij is volledig bankroet en al zijn zorgvuldig gestolen spulletjes worden hem langzaamaan afgenomen. Tot hij de aankondiging ziet dat Bassie en Adriaan de Slagroompunten krijgen, van ieder tien kilo goud. Hij laat zijn neef Jonkheer, gespeeld door een grandioos groteske Fabian Jansen, opdraven en stuurt hem weg met maar één opdracht: steel die slagroompunten en beëindig voor eens en altijd de glorie van die clown en die acrobaat. 

Allereerst is er voor de fans van Bassie en Adriaan genoeg aanwezig om de nostalgische gevoelens te voeden. Zo zijn de auto en de caravan weer paraat en spreekt ook Robin nog een aardig woordje robots na al die jaren. De twee zien er misschien wat ouder uit, maar met de achterliggende gedachte dat de ene helft van het duo de strijd met kanker heeft gewonnen is dat een bijzaak. De heren weten met de nog verrassend grote hoeveelheid tijd op het witte doek de kinderen, maar ook tegelijkertijd de ouders te laten lachen. Want stiekem zingen die ouders nog net zo hard mee met 'Alles is voor Bassie' als twintig (misschien wel dertig) jaar geleden.

Wel is aan de regie te merken dat het niet meer Aad van Toor is die op de regisseursstoel zit. Annemarie Mooren brengt een ongelooflijke vaart in de afwisseling van scènes en de daarbij behorende grapjes die elkaar in een rap tempo opvolgen. Was de televisieserie twintig jaar geleden nog misschien wat statisch door het gebruik van een of twee camera's, daar is nu niets meer van te merken. Er wordt, hoe verder de film nadert, steeds meer gefocust op het avonturenelement waar Bassie en Adriaan het onder andere ook van moesten hebben. Kinderen zullen het overgrote deel van de film met open mond en geboeid zitten te kijken naar wat het nieuwe duo Keet & Koen allemaal bedenkt en de daarbijhorende uitgevoerde capriolen om de clown en de acrobaat weer in veiligheid te brengen. 

Ook de slapstick zoals die bij Bassie en Adriaan te zien was in het gestuntel met de bommen van Handige Harry, de pech van B100 en de doofheid van B2, is terug te vinden in dit nieuwe avontuur. Daarvoor zijn dit keer niet die bekende gezichten, maar B1001 en Linke Leo van de partij, gespeeld door het comedyduo Peter Sterk en Fedor van Rossem. Zij weten door een bepaalde mate van improvisatie, en dan vooral als achtergrondpersonages, een gezonde afwisseling van realiteit en groteske hilariteit te creeëren. Het blijf natuurlijk leuk om een loodzwaar voorwerp op iemand zijn kleine teen te horen (en daarbij dan ook voelen) vallen - of de kijker nou jong of oud is. 

Door dit alles hebben de makers zich weten te houden aan het stramien dat Bas en Aad in bijna 40 jaar gecreëerd hebben. Dat dit hun zwanenzang zal zijn, is nog niet helemaal zeker maar mocht dat het geval zijn, dan is dat in ieder geval een waardige door het gebruik van de klassieke elementen uit de televisieserie en door misschien iets te vernieuwen. Maar de immens bekende uitspraken horen er ook gewoon bij, want 'wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen' is een klassieker die nog lang niet vergeten zal worden. Een optelsom met als uitkomst succes, zelfs voor de wat stoïcijnse fan.