CD: Krisiun - Forged In Fury

Het is dit jaar een kwart eeuw geleden dat de death metalband Krisiun werd opgericht en dat feit wordt gevierd met de release van hun tiende album Forged In Fury. Dat werd ook hoog tijd aangezien hun vorige album The Great Execution alweer ruim vier jaar geleden verscheen en het daarna een tijd lang erg stil werd rond het trio.

Krisiun - Forged In Fury

Krisiun, bestaande uit de gebroeders Alexandre Kolosne Camargo (zang + basgitaar), Moises Kolosne Camargo (Gitaar) en Maximiliano Kolosne Camargo (Drums), is een band die in 1990 in de Braziliaanse stad Ijuí werd opgericht om exact tien jaar later internationaal door te breken met hun derde album Conquerors of Armageddon. Technisch gezien zeer hoogstaande metal met vlijmscherpe gitaarriffs en bruut beukende blastbeats in een voor Braziliaanse begrippen uitzonderlijk hoog tempo. Wat dat betreft zullen de liefhebbers van de voorgaande Krisiun-albums wellicht even moeten wennen aan het geluid van Forged In Fury, waarop het gaspedaal duidelijk minder hard wordt ingetrapt.

Voor Forged In Fury doken de mannen van Krisiun samen met topproducer Erik Rutan (Hate Eternal) de Mana Studios in St. Petersburg (Florida!) in om aldaar een tiental nieuwe tracks op de gevoelige band vast te leggen. Waar we op het vorige album The Great Execution al enige afwisseling konden horen wordt deze muzikale koers op de nieuwe schijf behoorlijk doorgezet. Krisiun is een band die geen originaliteitsprijzen binnen zal slepen met hun jongste plaat maar dat zal de mannen dan ook op de welbekende plek roesten. De broertjes Camargo maken gewoon de muziek die ze zelf fijn vinden en als andere mensen dat dan ook leuke muziek vinden is dat mooi meegenomen.

Met Forged In Fury levert Krisiun een ouderwetse bak progressieve death metal van hoog niveau, die vooral liefhebbers van Vader, (het oudere werk van) VoiVod en andere oldschool death metalbands zeker aan zal spreken. Een fijne plaat die op het misplaatste outro 'Milonga De La Muerte' na geen minpunten kent.