CD: Rock Candy Funk Party-Groove is King

Rock Candy Funk Party komt met hun nieuwe cd genaamd Groove is King, uitgegeven op 31 juli. In de band vinden we niemand minder dan Joe Bonamassa als eerste gitarist. De cd noemen ze zelf een mix van funk, rock, dance, elektronica, jazz en R&B, onderverdeeld in veertien originele tracks en twee covers. Maar is dit ook zo?

De band bestaat uit de twee gitaristen Joe Bonamassa en Ron DeJesus, bassist Mike Merritt en producer en drummer Tal Bergman. De band heeft dus geen vocalen, al is dit ook wel iets wat bij Joe Bonamassa past.

Album cover
Album cover

Het eerste nummer kondigt de band aan, wat naast dat het enigszins egocentrisch is, je wel een betere vibe geeft bij het beluisteren van de cd. Na de aankondiging start 'Groove Is King'. Groovend is het nummer wel, maar vanwege het blijven hangen op een motiefje raak je het nummer al snel zat. Het volgende nummer, 'Low Tide', doet mijn gedachten weer compleet omgooien. Een heerlijk rockend nummer met een groovende baslijn. Ook de blazers doen het niet verkeerd in dit nummer.  Het volgende nummer, 'Uber Station', klinkt wat meer jazzy, verpakt in een rock-jasje. Helaas wordt dit nummer ook weer een beetje eenzijdig door de blijvend terugkomende motiefjes. Bij nummer zes, 'If Six Was Eight', vraag ik me af wat de heren ophadden. 4 minuten en 50 seconden slagwerk (wat tenslotte iedere slagwerker met een paar jaartjes les kan) en wat spacey-geluiden erdoorheen. In het volgende nummer horen we toch wel enigszins de dance-geluiden terugkomen met de sologitarist, die met een niet al te bijzondere solo, even zijn fame pakt.  De cd gaat zo eigenlijk een beetje door; het ene nummer klinkt best vet, bij het andere nummer vraag je je af wat de heren geslikt hebben.

De CD is zeker niet slecht, maar doet me hier en daar wat denken aan een backingtrack en de nummers zijn soms een toontje eenzijdig. Een goed punt aan de cd is dat ze wel daadwerkelijk aardig wat stijlen hebben weten te maken, al is de een wat beter gelukt dan de ander.