Turtle Beach Ear Force Stealth headsets getest

De PlayStation 4-bezitters hebben het maar makkelijk. Voor dat platform zijn genoeg headsets beschikbaar. Xbox One-bezitters hebben helaas niet zoveel keuze, maar daar komt langzaamaan verandering in. Een headset die je al een geruime tijd kan kopen is de mondvolle Turtle Beach Ear Force Stealth 500X. Volledig draadloos, dus je hebt dat vervelende kabeltje tussen de Xbox One-controller en je headset niet meer nodig. Hiervoor moet je wel een usb-poort op je Xbox One-console opofferen. Een aansluiting die je, zeker over een paar jaar, nodig zult hebben voor extra opslag.

Totaalplaatje

In behoorlijke grote doos tref je alles aan wat je nodig hebt. Een headset (duh) met microfoon, een gek uitziend kastje, een mini-usb-kabel, een optisch kabeltje en een folder waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je hem moet aansluiten op je console. Het vreemd uitziende kastje is de transmitter die het geluid naar de headset zendt. Het eerste wat opvalt, is dat er vier zeer opvallende blauwe ledjes in zijn verwerkt. Vooral in het donker vallen deze zeer op, tegen het irritante aan. Verder zitten op de receiver meerdere knoppen om hem handmatig uit en aan te zetten en het geluid aan te passen, maar daar later meer over...

Receiver

Het aansluiten van de receiver is een fluitje van een cent, maar het blijft onlogisch. Je moet hem namelijk aansluiten op een vrije usb-poort en op de SPDIF-uitgang van de console. Waarom het geluid niet direct over de usb-poort gaat, ontgaat mij. Na het opladen, wat ongeveer twee uur duurt, en als hij gepaird is, kun je de headset aanzetten. De Xbox herkent automatisch dat er eentje is aangesloten. Als hij dan ook nog automatisch het geluid van de tv zou uitzetten, zou je zo kunnen beginnen. Het eerste wat opvalt, is de lichte brom die je hoort als er geen geluid is. Tijdens het gamen zal je er weinig last van hebben, maar in menu’s waar geen achtergrondgeluid aanwezig is, valt het op. Mocht je de headset voor het eerst aansluiten, vergeet dan niet om hem eerst aan je pc te hangen om hem te updaten.

Het belangrijkste wat je met de software kunt doen, is kiezen uit een tiental verschillende audioinstellingen, waarvan de meeste gericht zijn op verschillende spellen. Neem bijvoorbeeld Call of Duty, daarvoor krijg je dan een instelling waarbij voetstappen en het geluid van kogels benadrukt worden. Hierdoor hoor je dus beter waarvandaan geschoten wordt of dat er iemand achter je aan komt sluipen. Bij Forza wordt het motorgeluid extra versterkt. Ook heeft Turtle Beach Super Human-audioinstellingen waardoor al het geluid wat een mens kan maken (praten, lopen) beter hoorbaar is dan de rest. Heerlijk als je bijvoorbeeld Assassins Creed speelt en je bij wijze van spreken de neukende buurvrouw van drie blokken verder kunt horen.

Je kunt dus kiezen uit vier audioinstellingen, deze uploaden naar de headset en dan gaan spelen. Alleen het kiezen tussen de audioinstellingen vereist wel een goed langetermijngeheugen. De verschillende presets worden aangegeven door middel van piepjes, dus je moet wel onthouden dat piepje 1 voor Destiny is, piepje 2 voor Call of Duty is etc. Na een halve week wist ik dus niet meer welk piepje voor welke game stond, dus ik bliepte er maar doorheen en koos de setting die voor mij het best leek. Het geluid voor de speler is prima, voor de omgeving is de headset wat minder. Mijn vrouw vroeg meerdere keren aan mij of ik al doof was geworden. Hij lekt dus zeker geluid. Zij mocht dus 9 uur meegenieten, want zo lang ging hij mee voordat hij het begaf.

Wat het ook begaf, was mijn hart toen ik de prijs opzocht. Je kunt hem nu kopen voor ongeveer 230 euro en dat is flink. Daarentegen biedt deze koptelefoon wel heel veel features en is hij volledig draadloos. Turtle Beach heeft gekozen om de oorschelpen van foam te maken, waardoor ze zeer prettig zitten. Na bijna 20 uur spelen met mijn bril op merkte ik eigenlijk niet op dat ik een headset op had. Normaliter krijg ik na een tijdje pijn aan mijn oren, maar dat had ik dus niet met dit model. Daarom droeg ik hem ook buiten, want je kunt namelijk de microfoon eraf schroeven en een 3,5mm kabeltje erin douwen en dan kun je hem overal op aansluiten waar je ook een normale koptelefoon op kunt aansluiten.

 

Op een paar vreemde designbeslissingen na is de Turtle Beach Ear Force Stealth 500X een prima headset als je volledig draadloos wilt gamen en van goed geluid houdt. Hij zit lekker, het geluid is naar elke game aan te passen en hij is multifunctioneel. De prijs is fors, maar daar krijg je heel wat voor terug.

Pluspunten
Minpunten
  • Geen draadjes meer 
  • Geluid volledig aanpasbaar
  • Accu gaat extreem lang mee
  • Zeer duur in vergelijking tot andere headsets
  • Bliepjes i.p.v. stem die instelling aangeeft
  • Zei ik al dat hij duur was?
Alle opties zijn alleen te gebruiken voor Xbox One.