Game of Thrones - The Wars to Come

Ieder jaar in juni lijkt het weer ver weg. Na 10 afleveringen vol intrige, verraad, seks en geweld is een seizoen Game of Thrones voorbij. En dan begint het lange wachten. Maar dit wachten lijkt steeds korter te worden. Ineens is april weer daar en start er een nieuw seizoen over de Zeven Koninkrijken van Westeros en de machtsstrijd tussen de families Stark, Baratheon en de Lannisters. Vannacht is het 5e seizoen van start gegaan en bij FOK! zullen we weer getrouw iedere week de aflevering uitgebreid bespreken.

Uiteraard, spoilers voor aflevering 1 van seizoen 5.

De eerste aflevering van dit seizoen, The Wars to Come, zit direct vol met gruwelijke slachtpartijen, spectaculaire visual effects en er is een balans tussen vrouwelijk en mannelijk naakt. De aflevering begint enigszins verwarrend, maar al gauw heeft de kijker door waar we in beland zijn: een flashback, van Cersei nota bene. Een verwarrend begin wat wel direct de aandacht van de kijker grijpt. Cersei schijnt dit seizoen het één en ander door te gaan maken. Voeg daarbij de recente moord op haar vader toe en we hebben een logische start van het seizoen. Het duurt niet lang voor we haar bitchy kant te zien krijgen wanneer ze haar vader wil zien. Nog een cameo als lijk van de geweldige Charles Dance wordt ons als fan gegund. Ik zal hem missen.

GoT 5X01 screen 1

Maar er is meer aan de hand in Westeros buiten King's Landing. We zien al verrassend vlug dat Tyrion samen met Varys is aangekomen in Pentos, daar waar de tocht van Daenerys lang geleden ook begon. Tyrion is al dagen dronken en ziet het feitelijk niet meer zitten. Er komt een ietwat langdradig verhaal van Varys, maar het brengt de kijker weer op de hoogte van wat er allemaal aan de hand is. Enfin, na twee praat scènes legt Varys uit dat hij van plan is naar Daenerys te gaan in Mereen. Tyrion zal zich uiteraard bij Varys voegen. Hoe lang zal het duren voor Tyrion bij de Mother of Dragons aankomt?

Voor ons duurt het niet al te lang, daar we zien hoe ze in Mereen inmiddels ook bezig zijn met het slopen van antieke kunst. HBO laat gelijk weten dat ze het budget voor dit seizoen weer verhoogd hebben door een aantal erg gelikte VFX shots eruit te gooien. Daenerys blijkt nog steeds last te hebben van het volk wat ze wil regeren, terwijl ze ook nog haar draakjes mist. Al met al ligt deze verhaallijn mij nog steeds niet en wordt er teveel gerekt om haar maar aan de overkant van de zee te laten. Ja, dat ligt aan de boeken maar als deze aflevering ook maar iets duidelijk maakt is dat de boeken steeds minder een inspiratiebron aan het worden zijn. En dat is goed. Laat de serie maar zijn eigen ding zijn.

GoT 5x01 screen 2

De kers op de taart vinden we deze week in de verhaallijn rondom Jon Snow. Zijn positie in Castle Black is heel wat anders dan een paar jaar geleden en zelfs Sam is een zelfverzekerd persoontje geworden. Na een ongemakkelijk flirtmomentje tussen Melisandre is boven op 'The Wall' Stannis daar. Ieders favoriet voor de troon toch? In wederom een nodeloos staaltje VFX-werk legt Stannis aan Jon uit dat hij het leger van de Wildlingen wil gebruiken om Winterfell terug in te nemen. Mance Rayder moet dan echter wel eerst door zijn knieën. Tegen beter weten in probeert Jon Mance te overtuigen en zijn leven te redden, maar het is een verloren zaak. Mance wordt in een 'wat-duurt-dat-lang' ceremonie op de brandstapel gezet. Langzaam kruipt het vuur hem nader en net op het moment dat we verwachten Mance pijnlijk te zien creperen vliegt er een pijl door zijn borst. Jon redt hem. Ik verwacht dat niet iedereen van de Night Watch, of Stannis, daar blij mee zullen zijn...

Er waren deze week nog een paar fijne momenten, zoals Littlefinger die een training van Robert Arryn bijwoont. De jongen van dertien die nog geen maand geleden aan de borst van zijn moeder zat wordt opgevoed tot een krijger. Hilariteit alom natuurlijk. Er was tevens nog een klein momentje tussen Podderik en Brienne, die ook nog even geen idee hebben wat ze moeten doen. Dat is natuurlijk ook lastig als je door de verhaallijn uit de boeken heen bent en het eerstvolgende nieuwe boek pas volgend jaar verschijnt. Ieders favoriete Westerosi action hero Arya moet nog even een weekje wachten voor ze konten gaat schoppen in Braavos.

GoT 5x01 screen 3

De aflevering hield zich nog even afzijdig van het introduceren van nieuwe verhaallijnen die dit seizoen nog zijn opwachting zullen opmaken. Dit in tegenstelling tot de boeken, waar boek 4 begon met 100 pagina's introductie van nieuwe personages. Ik verwacht dat de tv-serie zich meer zal blijven focussen op de reeds gevestigde karakters. Voor de boeklezers verwacht ik dan ook dat dit seizoen de meeste verrassingen tot nu toe zal bevatten.

Deze eerste aflevering is zoals gewend weer een rustige start van een seizoen wat zijn climax een week te vroeg, in de op een na laatste aflevering, zal beleven. Maar er is niks mis met zo'n traditie. We gaan er weer een paar maanden van genieten!

N.B.: Uiteraard is ons ook bekend dat de eerste 4 afleveringen via internet gelekt zijn. Wij houden het echter hier op de wekelijkse uitzendingen volgens het uitzendschema van HBO. Reacties over de drie afleveringen die nog niet uitgezonden worden hieronder dan ook niet toegestaan.