Fast & Furious 7

De zomer nadert ons land, dus langzaam beginnen de popcornfilms hun weg naar de bioscoopzalen te vinden. We trappen de ultieme blockbusterzomer af met Fast & Furious 7, alweer het 7e deel in een van de grootste franchises van Hollywood op dit moment. Aanrader of afknapper?

De film gaat verder waar de vorige ophield: Deckard Shaw (Statham) wil wraak nemen op de crew van Toretto (Diesel) nadat ze zijn broer te grazen genomen hebben. Dat levert direct al de nodige spanning op. De plot wordt echter iets gecompliceerder als ene Mr. Nobody (Kurt Russel) de crew wil inhuren om voor hem op zoek te gaan naar God's Eye, een computerchip die spionage naar een nieuw niveau brengt. Als het Toretto lukt deze chip te bemachtigen, mogen ze deze gebruiken om op jacht te gaan naar Shaw.

Fast and Furious 7 screen 1

De Furious-franchise heeft een lange, onevenwichtige historie. Waar de eerste film een kleine hit was, zorgden de eerste twee sequels voor flinke imagoschade. Maar met het 4e deel, dat tevens een reboot inluidde, vond de serie haar weg weer terug. Deze trend werd met veel succes doorgezet in Fast Five en Furious 6. De zalen liepen bij iedere film voller en de critici werden steeds enthousiaster. De wereld was weg van de avonturen van Diesel, Walker en The Rock. Totdat de opnames van film 7 in november 2013 ruw werden verstoord door het noodlottige ongeluk van acteur Paul Walker. De productie van deze film werd tijdelijk stilgelegd, tot Universal besloot toch verder te gaan met datgeen wat reeds opgenomen was. En dat was al een groot deel. De ontbrekende scènes werden met digitale truckerij en gebruik van de broers van Walker alsnog opgenomen en toegevoegd aan de film.

De film werd bijna een jaar uitgesteld maar dat is begrijpelijk. Het uitbrengen van deze film is een meer dan terechte keuze, want dit is een geweldige verstand-op-nul film. Het openingssalvo van de film bestaat uit veel Statham, die zich in dit deel bij de cast voegt. Nog geen kwartier in de film en Statham gaat vol in op Dwayne 'The Rock' Johnson, een gevecht dat veel films maar al te graag als climax zouden hebben. Na deze opening lijkt het alsof de makers hebben besloten om steeds met zo min mogeljk dialoog de setting te zetten voor een actiescène die nog grootser, amusanter en belachelijker is dan die ervoor. Er volgen zo'n drie gigantische actiescènes, opgevuld met grapjes, panoramische shots, beelden van halfnaakte dames en nog wat kleinere actiemomenten. En het werkt. Man, het werkt fantastisch.

Fast and Furious 7 screen 2

Men zal zeggen: 'Dat zijn van die domme films, daar is toch niks aan?' De vraag is: is dat erg? De film biedt twee uur non-stop entertainment van de bovenste plank en laat geen kans onbenut om het publiek te doen lachen, mee te remmen met de achtervolgingen in hun bioscoopstoel of zelfs een traantje te laten. Deze film slaagt op elk niveau en als criticus kan ik maar één minpuntje bedenken: de vele actie is wel erg vermoeiend. Maar ontzettend de moeite waard.

Er wordt stijlvol omgegaan met het afscheid van Paul Walker, zonder dat het een overheersend aspect in de film wordt. Als kijker wil je ook niet constant herinnerd worden aan dat tragische ongeval. Nieuwe aanvulling Kurt Russel is een welkome toevoeging, die weer wat nieuws kan toevoegen aan de niet te vermijden vervolgfilms. Want dit was zeker niet het laatste deel.

Vin Diesel zei het eerder al: deze film verdient een Oscar. Ik denk dan wel in de categorie 'Beste breuk met wetten van de zwaartekracht', maar wat is er nou leuker dan dat op een avondje uit?