CD: The Crown - Death is Not Dead

Het is dit jaar alweer 25 jaar geleden dat de Zweedse death metalband The Crown werd opgericht. De band, die van 1995 tot 1998 nog luisterde naar de naam Crown of Thorns, besloot om dit jubileumjaar te gaan vieren met een nieuwe plaat en dat is het energieke album Death is Not Dead geworden, waarop de band om onomwonden wijze laat horen dat death metal nog steeds springlevend is.

The Crown - Death is Not Dead

Death is Not Dead is het eerste album waarop we de in 2011 op het oude nest teruggekeerde zanger van het eerste uur Johan Lindstrand weer in actie kunnen horen. Lindstrand verliet de band in 2001 om verder te gaan met de band One Man Army and the Undead Quartet, maar uiteindelijk toch verkoos om weer terug te keren naar de band waarmee het allemaal begon voor hem. Daarnaast is het ook het eerste album met de nieuwe gitarist Robin Sörqvist (Impious, Power Supreme), die in 2013 de plaats overnam van gitarist en mede-bandoprichter Marcus Sunesson.

De groep mag dan al een kwart eeuw bestaan, aan agressie heeft het gezelschap nog steeds niks ingeboet. Het album opent met het instrumentale 'Reign', dat ergens wel wat doet denken aan Marilyn Mansons duistere bewerking van Eurythmics' 'Sweet Dreams Are Made of This', maar als het nummer vervolgens naadloos overgaat in de eerste single 'Headhunter' kunnen we gerust stellen dat The Crown wederom een ouderwets knallende plaat heeft afgeleverd met een elftal zeer explosieve tracks. Naast twee instrumentale tracks en een achttal eigen composities horen we ook nog een erg fijne uitvoering van het nummer 'Eternal' van Paradise Lost voorbijkomen.

The Crown
The Crown

Met Death is Not Dead zit The Crown weer op dezelfde muzikale koers die ook al werd bevaren ten tijde van albums zoals The Burning (1995), Hell Is Here (1998) en Deathrace King (2000). Een heerlijke bak authentieke thrash en death metal in een uiterst melodieus jasje, daar weten deze Zweden wel raad mee. Het jaar mag dan nog maar net begonnen zijn, met Death is Not Dead legt The Crown de lat lekker hoog voor de nog in 2015 te verschijnen albums in het genre. Liefhebbers van bands als (het oude) Sepulture, Lamb of God, At the Gates, The Haunted en dergelijke bands kunnen we dan ook zeker aanraden om deze fraaie schijf eens een luisterbeurt te geven.