Gadget: Teufel MusicStation

Soms zou het handig zijn als je muziek in elke ruimte in je huis gemakkelijk af kan spelen of kan meenemen. Of je nu even wilt gaan klussen in de garage, een muziekje in de badkamer wilt of in de zomer buiten in de tuin. Niet teveel gedoe met aansluitingen en speakers plaatsen, terwijl je wel snel met je diverse muziekcollectie aan de gang kan. Dan is een product als het MusicStation van Teufel wellicht een goede oplossing.

Het MusicStation kost 350 euro, maar is wel een speakereenheid met daarin een veelvoud aan functionaliteiten waarmee je al je favoriete muziek gemakkelijk kan afspelen. De speaker heeft een aansluiting voor Bluetooth 3.0 met Apt-X, USB en een minijack 3,5mm en kan daarnaast nog eens uit de voeten met je CD-collectie en radio. Streams, Spotify-lijsten, YouTube, radiogolven, digitale audiofiles via line-in of draadloze aansluiting en CD(-R(W))s, het apparaat kan het allemaal aan. Dit alles zit geïntegreerd in een luidspreker van 52 cm breed en ong 15 cm diep en hoog, en is met zijn 4,2 kilogram aan gewicht nog makkelijk te verplaatsen. De eenheid heeft een bereik van 60-20.000 Hz en een 2.2 configuratie: twee 10 cm subwoofers aan weerszijden die los opereren van de twee 6,5 cm high-performance breedband drivers als front-fire speakers. Het MusicStation bevat een klasse D versterker met 40 Watt uitgangsvermogen. 

Het geluid is voor een "speakerbar" prima. De weergave is helder en behoorlijk dynamisch en vol voor het feit dat het uit één eenheid komt. Ook op hoog volume blijft de balans goed intact. De vocalen worden niet overgenomen door de bassen die consequent vol blijven klinken op hoog volume (en dat gaat hoog). Ook blijft het geheel kraakvrij met de volumeknop vol open. Mochten de buren gaan klagen, dan kan je ook altijd nog even een headset inpluggen via de ingebouwde ingang. Natuurlijk is het lastig opboksen tegen de audiofiel-goedgekeurde speakersets in het hoge segment, maar qua geluid valt er wat betreft het MusicStation in dit compacte, plug and play-segment niets te klagen. 

Ook aan het gebruiksgemak is gedacht, al was een handgreep en accu zoals in de Boomster wellicht ook hier een mooie toevoeging geweest, aangezien het een apparaat is dat waarschijnlijk als extra muziekeenheid in huis zal gaan dienen bij de meeste muziekliefhebbers. De bediening is erg gemakkelijk; een kwestie van een stroomkabel inpluggen plus een antennesnoer en de rest spreekt eigenlijk voor zich. Alle muziekfuncties werken snel en eenvoudig en zijn te bedienen via de touchscreentoetsen of de meegeleverde afstandsbediening. Hiermee kan je ook de klok, het alarm en de radiostations (40 programmeerbaar) mee instellen. De equalizer is alleen in te stellen via de afstandsbediening en het enige waar je op moet letten is het bedienen van het touchscreen met erg vette vingers, dan kan de unit wel eens op hol slaan op een gegeven moment. Aan de andere kant is de voorkant gelukkig ook weer erg makkelijk schoon te maken. Het is ook mogelijk om het apparaat aan een muur te bevestigen met het bijgeleverde ophangsysteem. De vormgeving is strak en de uitvoering solide, al moet men met grote vingers of scherpe nagels enigzins oppassen met het oppakken in verband met het aanraken/beschadigen van de subwoofer membranen aan de zijkanten. Het MusicStation is een mooie toevoeging aan het arsenaal muziekproducten van Teufel waarin een goed geluid, de vele aansluitingsmogelijkheden, een strak uiterlijk en de eenvoudige bediening duidelijk naar voren komen.