Captain Toad: Treasure Tracker

Nintendo is heer en meester in het uitbreiden van reeds geïntroduceerde spelconcepten. Nintendo-games blijven vers omdat ze keer op keer verfijnd worden. Captain Toad is een uitbreiding van een spelconcept dat in Super Mario 3D World werd voorgesteld. Dat concept blijkt alleen niet genoeg diepgang te hebben.

Captain Toad is geen Mario of Luigi. Hij kan niet springen, laat staan wall-jumpen. Wat Toad doet, kun je ook haast niet lopen of rennen noemen, het is meer waggelen. Dit is dan ook geen platformer, maar een behendigheidsspelletje met af en toe een puzzeltje. Captain Toad en zijn vriendin Toadette zijn schatzoekers. In elk level moeten ze weer een ster vinden en als het kan ook de drie verstopte diamantjes. In de weg staan een aantal vijanden die met uit de grond gegraafde knolrapen verslagen kunnen worden.

Misschien dat Toad verder een schakelaar moet omzetten of een laddertje moet klimmen, maar veel meer dan dat is het niet. Dit is dan ook absoluut geen hardcore game. Het gebrek aan uitdaging breekt de game alleen uiteindelijk wel op.

Captain Toad wekt vast een beetje de indruk dat het ook een goedkope download-game zou kunnen zijn. Het wordt echter verkocht voor veertig euro. Dat is terecht, want er is zeker geen gebrek aan content. Met meer dan vijftig levels houdt deze game je zeker even zoet. Het probleem is dat het alleen sneller dan gewenst gaat vervelen.

Het komt allemaal neer op dat gebrek aan uitdaging. Dat de hindernissen niet al te moeilijk zijn is duidelijk, maar had dan de puzzels een stuk complexer gemaakt. Nu loop je fluitend door levels heen om ze vervolgens nooit meer te spelen. Alleen de allerlaatste 3-4 levels bieden een beetje tegenstand. Dat is te weinig.

Toch kan ik ook niet zeggen dat ik niet van het spel heb genoten. Net als in de Kirby-games is het gewoon aangenaam om te spelen. Daarbij is alles eromheen erg gepolijst. De werelden zijn weer de prachtige diorama’s die we van 3D World kennen en de muziek is lekker aanstekelijk. Het is alleen allemaal net niet genoeg om het echt memorabel te maken.

Captain Toad is als behendigheidsspel absoluut niet uitdagend en als puzzelspel al helemaal niet. Het is een leuke curio die helaas niet veel dieper gaat dan wat we in 3D World al hadden gezien. Toch is het nog steeds een leuk spelletje, maar niet meer dan dat.