CD: Black Veil Brides - Black Veil Brides

Black Veil Brides is een vijfmansband uit Hollywood die in de afgelopen acht jaar behoorlijk naam hebben weten te maken in de scene. Met hun makeup, body paint en hun zwarte kleding vol met studs is de groep dan ook wel een opvallende verschijning, die zich duidelijk heeft laten inspireren door bands als Kiss en Motley Crüe en al die andere kleurrijke en flamboyante bands uit het glamrock-tijdperk. Zo'n anderhalf jaar na hun vorige album Wretched and Divine: The Story of the Wild Ones ligt er sinds eind 2014 alweer een fonkelnieuwe schijf in de schappen bij de betere platenboeren.

Black Veil Brides - Black Veil Brides

Op hun titelloze vierde plaat gaat Black Veil Brides weer als vanouds tekeer met een stevige portie powermetal en glamrock. Op deze plaat keert het vijftal uit Hollywood terug naar de formule die ook al werd gebruikt voor hun tweede album Set the World on Fire. Muzikaal doet de plaat weer regelmatig aan de stadion-act Avenged Sevenfold en horen we een groot aantal bombastische nummers met een hoog meebrulgehalte. Bij 'Faithless' en 'The Shattered God' knipoogt de band nog een paar keer naar hun metalcore roots en ook horen we radiovriendelijk ballades zoals 'Goodbye Agony' en 'Walk Away'. Het zou ons dan ook niets verbazen als er één van deze nummers op single zal worden uitgebracht.

Met niemand minder dan de legendarische Bob Rock (Metallica, Mötley Crüe) achter de knoppen en schuiven werd een zeer veelzijdig album opgenomen met een twaalftal explosieve tracks. Zanger Andy Biersack beschikt over een prima cleane stem die zich goed laat combineren met de massieve gitaarmuren van de gitaristen Jake Pitts en Jinxx, de sturende baspartijen van Ashley Purdy en het beukende drumwerk van Christian 'CC' Coma. Wat we eerlijk gezegd wel een beetje missen op deze plaat zijn de klassieke instrumenten (viool, cello, piano), die nog wel te horen waren op hun vorige album Wretched and Divine: The Story of the Wild Ones.

Met hun pompende stadionrock is Black Veil Brides een band die het vooral live erg goed zal doen. Op 17 maart van dit jaar zal de groep te zien zijn in de Heineken Music Hall, Amsterdam, waar ze openen voor de band Steel Panther. Liefhebbers van bombastische heavy metal met cleane zang zullen deze plaat dan ook zeker weten te waarderen.