David Attenborough Presenteert Galapagos

Op David Attenborough Presenteert Galapagos neemt de wereldberoemde natuurdocumentairemaker ons mee naar de Galapagoseilanden, een groep vulkanische eilanden die zo'n 4 miljoen jaar geleden voor het eerst opdoken in de Stille Oceaan. Galápago is Spaans voor schildpad en het laat zich raden waarom het eiland naar deze reusachtige zeedieren werd vernoemd. De eilanden werden vooral beroemd nadat de Britse bioloog Charles Darwin ze in 1835 bezocht om de aanwezige zeeschildpadden te bestuderen. Zo'n kleine 180 jaar later keert de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough terug naar deze unieke locatie om ons in een indrukwekkende driedelige serie kennis te laten maken met de unieke flora en fauna van de eilanden.

Galapagos 1

Vlak nadat Attenborough in 2012 jaar zijn documentaire Kingdom of Plants had opgenomen, bezocht de veelgeprezen documentairemaker voor de vierde keer in zijn leven de Galapagoseilanden om daar met de allernieuwste cameratechnieken een zeer indrukwekkende serie op te nemen. De Galapagoseilanden kenmerken zich als een zeer bijzondere locatie die zich aan beide kanten van de evenaar bevind. De eilanden, die officieel als een provincie van Ecuador worden gezien, kennen een bonte verzameling van de meest uiteenlopende dieren, waarvan een groot gedeelte ook alleen maar op deze eilanden voorkomt. Een groep eilanden waar ook nog genoeg te ontdekken valt. Dat blijkt als Attenborough tijdens het maken van Galapagos een nog niet eerder ontdekte roze iguana op de gevoelige plaat weet vast te leggen.

Galapagos 2

In David Attenborough Presenteert Galapagos krijgen we via een drietal episodes meer inzicht in het ontstaan van de eilanden en hoe ze zich sindsdien hebben ontwikkeld naar de biotoop zoals we die in deze imponerende natuurdocumentaire te zien krijgen. In de aflevering Origins (dvd 1) zien we hoe schildpadden kunnen leven in de vulkanische modderpoelen, hoe de eilanden ontstonden en de thuisplaats werden voor een zeer uiteenlopende verzameling dieren die wisten te overleven op de vulkanische resten. In de daaropvolgende episode Adaption (dvd 2) krijgen we vervolgens te zien hoe de dieren zich aan wisten te passen aan de ruwe weersomstandigheden van de eilanden. Daar de eilanden in verschillende periodes ontstonden, kent elk eiland in de groep zijn eigen biotoop met unieke planten en dieren. Het meest indrukwekkend zijn wel de opnames van de passerende walvishaaien die met de nieuwste 3D-onderwatercamera's werden gefilmd.

Galapagos 3

In de derde en tevens laatste episode Evolution legt David Attenborough ons uit waarom deze eilandengroep zo'n enorm rijke flora en fauna kent. Mede doordat de Galapagoseilanden zo'n geïsoleerde ligging hebben, zijn er bijna geen grote roofdieren te vinden. Daarnaast zorgen erosie en vulkanische activiteit dat ook elk eiland zijn eigen plaats heeft op de evolutieladder; een proces dat op deze eilanden opvallend sneller verloopt dan elders in de wereld. Ten slotte gaat de cineast nog op bezoek bij de beroemde Lonesome George, de laatste schildpad van het kleinste eiland Pinta die enkele dagen na de opname op 102-jarige leeftijd dood zou gaan en zien we hoe Attenborough met een roze iguana een nieuwe diersoort ontdekt.

Liefhebbers van de betere natuurdocumentaires mogen dit pareltje zeker niet in hun verzameling laten ontbreken. Een prachtige reeks met de welbekende kwaliteit van de BBC.