Blu-ray: Guardians of the Galaxy

Deze zomer bewees Marvel Studios, sinds 2008 verantwoordelijk voor de verfilming van hun nog niet aan andere studio's verkochte personages, dat hun 'ding' niet simpelweg alleen maar een berg superhelden is. In een stap die misschien wel de grootste creatieve zet van de studio was sinds hun eerste film (Iron Man), bracht Marvel de space epic Guardians of the Galaxy uit.

Waar in 2008 slechts weinigen van Iron Man hadden gehoord, was de bekendheid van de Guardians of the Galaxy een jaar geleden misschien nog wel kleiner. Het team van voornamelijk buitenaardse figuren sprak nog niet echt tot de verbeelding - voor velen kwam de eerste zinnige indruk pas toen in februari de eerste trailer verscheen. Wat bleek? De trailer ademde een luchtige sfeer, toonde humor en was voorzien van pakkende muziek. Het zou wel eens interessant kunnen worden.

Guardians of the Galaxy

De film verscheen in de zomer en deed het eigenlijk wekenlang goed. En dat was ook niet zo gek; het is natuurlijk een Marvel-titel, wat zo zijn eigen aantrekkingskracht heeft, maar de vrolijke insteek, nieuwe setting en het verfrissende gebrek aan superhelden maakten van de film een nieuwigheid. Guardians gaat niet over een superheldenteam, het vertelt over een groep misfits die het samen tegen een slechterik opnemen. Maar meer nog vertelt het over hoe de groep samenkomt.

En daarin zit 'm dan misschien toch dat Marvel-superheldentintje: Guardians of the Galaxy is natuurlijk gewoon een origineverhaal. De film eindigt letterlijk met een "en waar nu heen?"-dialoog, die de weg opengooit voor het onvermijdelijke vervolg (te verschijnen in 2017). Maar voordat het zover was, liet regisseur en scenarist James Gunn zien hoe hij een ouderwets ruimte-epos kon vertellen zonder te hevig te leunen op bekende gezichten.

Het was een verhaal over familie; van de dood van Peter Quills moeder tot het samenkomen van de groep en de hint naar een mysterieuze achtergrond van Quills vader. Maar ook de relatie tussen Gamora en Nebula, met Thanos als hun vader, of de missie van Drax om de dood van zijn familie te wreken onderstreepten hoe familie het belangrijkste thema van de film was. Het mooie daarbij is dat dat allemaal helemaal nergens overheerst: Guardians is in de eerste plaats namelijk een uitermate vermakelijk ruimte-actie-avontuur met een originele, leuke cast. De aanwezigheid van een lopende en (enigszins) pratende plant en een genetisch gemodificeerde wasbeer, samen met de ongebruikelijke uitstraling van Zoe Saldana als Gamora en Dave Bautista als Drax zorgen ervoor dat juist Chris Pratt als Peter Quill de vreemde eend in de bijt lijkt. En dat voor een film met daadwerkelijk een vreemde eend in een cameo. Een cameo die nog verder onderstreept hoe Guardians of the Galaxy stiekem gewoon een comedy is; de subtiliteit van de karaktertrekjes, de droge humor en het blinde enthousiasme van de teamleden planten een brede grijns op het gezicht van de kijker, die nog breder wordt in de prachtige slotscène.

De blu-ray release van Guardians of the Galaxy is daarom een mooie aanwinst voor liefhebbers van comicverfilmingen, ruimte-actie, comedy, karakterontwikkeling, spektakel en sterk acteerwerk. Voor iedereen dus. En de extra's dragen bij aan de beleving, met een aantal features die je nog een uurtje extra kunnen vermaken.

Natuurlijk is er een audiocommentaar bij de film. Regisseur James Gunn, die het scenario van Nicole Perlman herschreef alvorens aan het filmen te beginnen, licht veel van zijn regie- en scenariokeuzes toe en laat in zijn solocomentaar duidelijk blijken dat dit een passieproject van hem was. Dat geeft natuurlijk goede hoop op wat hij met het tweede deel gaan doen.

Zijn enthousiasme komt ook over in de twee features Guide to the Galaxy with James Gunn en The intergalactic visual effects for Guardians of the Galaxy. Het zijn behind the screens-specials, waarin de gebruikelijke zaken te zien zijn, zoals het opnemen van scènes met stand-ins voor Rocket en Groot. De specials zorgen er bovendien voor dat je je, misschien pas nu, realiseert hoe ver filmtechniek gekomen is in de afgelopen decennia; de plant en de wasbeer zijn volledig geloofwaardige personages die er geen moment uitzien alsof een computer ze getekend heeft. Visueel zijn ze overtuigend, hun personages zijn goed uitgewerkt en vertolkt en Rocket en Groot zijn hierdoor simpelweg doodnormale castleden geworden.

Guardians of the Galaxy: Rocket

Ook op de blu-ray aanwezig is een vooruitblik op de volgende Marvel-speelfilm: Avengers: Age of Ultron. Er wordt kort een blik achter de schermen gegeven met wat commentaar van de makers. Er zitten wat nieuwe beelden in, maar meer dan een leuk extraatje is het niet.

De verwijderde scènes tonen hoe veel leuker de film nog was geweest als deze wat langer zou zijn, al zijn de scènes geen echt gemis in de twee uur die Guardians nu al duurt. Het gag reel toont vervolgens een paar bloopers en een komische versie van de dance-off in de finale van de film. Leuke bonus daarbij is dat er ook een blooper is met Rocket en Groot. De liefde voor het project wordt hier onderstreept door de animators een scène te laten animeren waarin het Rocket niet lukt in een ruimteschip in te stappen.

De blu-ray zit dus op zich 'vol' met extra's. Je vermaakt je er ongeveer een uurtje mee, in totaal, als je het audiocommentaar en/of de film zelf niet meerekent. Ook hier is het, net als bij Captain America: The Winter Soldier, een gemis dat er geen Marvel One-Shot op de schijf staat; die waren toch altijd de kers op de taart. Het is te hopen dat het One-Shot programma slechts op pauze staat, en volgend jaar weer terugkeert.