Boek: James Scott - Verborgen

James Scott is een nieuwe schrijver die met Verborgen zijn debuut maat. Dit boek gaat over Elspeth Howell en haar twaalfjarige zoon Caleb. We ontmoeten Elspeth als ze in 1897 onderweg is naar haar afgelegen boerderij in de staat New York. Met geld in de tenen van haar laarzen en een tas vol cadeaus voor haar familie loopt ze met moeite door de hoge sneeuw. Het geld heeft ze verdiend terwijl ze een aantal maanden als vroedvrouw aan het werk is geweest. Ze mijmert over de zonden die ze in het verleden begaan heeft.

Als Elspeth haar boerderij in het oog krijgt, weet ze meteen dat het mis is. Er komt geen rook uit de schoorsteen en al snel ziet ze de lichamen van haar familieleden. Terwijl ze het huis doorzoekt, wordt ze vanuit een kast neergeschoten door de enige overlevende van de overval op haar huis: haar twaalfjarige zoon Caleb. Hij probeert haar zo goed mogelijk te verzorgen en uiteindelijk gaan ze op zoek naar de daders.

Over het geheel genomen leest Verborgen vrij prettig. Toch zijn er wel dingen aan te merken op het debuut van James Scott. De personages worden vrij aardig beschreven, maar toch lijkt er regelmatig nog wat informatie te missen. De terugblikken, of herinneringen, van Elspeth zijn vrij vaag maar worden gedurende het boek steeds duidelijker. Dit zal waarschijnlijk bewust zijn gedaan door Scott vanwege de lichamelijke toestand van Elspeth maar toch maakt het het geheel soms wat verwarrend.

Ook is het soms heel duidelijk waarom personages bepaalde dingen doen of waarom bepaalde dingen gebeuren, terwijl ze op andere momenten iets 'zomaar' lijken te doen. Het einde van het boek is vrij voorspelbaar en zie je deels al van kilometers afstand aankomen, maar toch eindigt het heel plotseling in een compleet open einde. Met één of twee extra pagina’s was het boek ook compleet en mooi afgeweest. Het verhaal op zich is wel zeer origineel.