The Double

In The Double zien we het verhaal van James (Jesse Eisenberg), een wat sukkelige kantoorklerk met een onopvallend bestaan. Zo kent zijn baas Mr. Papadopoulos (Wallace Shawn) hem na zeven jaar nog steeds niet, zijn collega's doen alsof hij onzichtbaar is en ook Hannah (Mia Wasikowska), het meisje van zijn dromen, ziet hem niet staan. Alsof dat al niet genoeg ellende is voor James, verschijnt er op zekere dag een nieuwe collega die als twee druppels water op hem lijkt. Dat is dan ook gelijk de enige overeenkomst aangezien deze Simon (eveneens Eisenberg) in al zijn doen en laten het spiegelbeeld van James is. Simon is populair bij zijn collega's, heeft veel zelfvertrouwen en is ook succesvol met vrouwen. Tot zijn grote schrik merkt James dat Simon steeds meer zijn leven probeert over te nemen. Tijd om in te grijpen.

The Double 1

The Double is de tweede film van regisseur Richard Ayoade, die eerder naam wist te maken met het minstens even absurdistische Submarine. Het verhaal, dat losjes werd gebaseerd op Fyodor Dostoevsky's gelijknamige boek, zou in 1996 al eens door Roman Polanski verfilmd worden met John Travolta in de hoofdrol, maar daar kwam nooit iets van terecht. Wat dat aangaat kunnen we blij zijn dat regisseur Ayoade ervoor heeft gekozen om Jesse Eisenberg de hoofdrol te laten vertolken. De acteur, die we natuurlijk ook kennen van zijn rol in The Social Network, laat met zijn dubbelrol wederom zien dat hij enorm in zijn vak gegroeid is. Net zoals de film Enemy laat ook The Double goed zien wat voor vervelende problematiek er kan ontstaan als er een dubbelganger van je opduikt.

The Double 2

Naast een prima cast, waaronder een aardig rolletje voor Dinosaur jr. frontman J. Mascis, valt The Double vooral op door de prachtige beelden. Ayoade is een man met oog voor detail en de door hem gebruikte decors zien er dan ook adembenemend mooi uit. Ook niet zo vreemd met Erik Wilson achter de camera, een man die ons ook prachtige beelden leverde in de film Tyrannosaur en meer recentelijk nog in de documentaire 20,000 Days on Earth met onder meer Nick Cave en Kylie Minogue. Een man die dus wel raad weet met een verhaal met een duister randje en wat dat betreft is zijn werk in The Double dan ook wederom zeer geslaagd. Met The Double heeft Ayoade een surrealistische thriller met een stevige dosis zwartgallige humor afgeleverd die ook zeker niet zou misstaan in een alternatief filmhuis.

The Double 3

Liefhebbers van het werk van David Lynch en Terry Gilliam zullen dit cinematische pareltje ook zeker weten te waarderen.