CD: Calvin Harris - Motion

Hij is inmiddels een van de grootste hitmachines op dancegebied geworden, de Schotse dj Calvin Harris. Met Motion doet hij weer waar hij goed in is: keiharde platen produceren. De dj is momenteel de meest gestreamde Britse artiest op Spotify, met meer dan een miljard streams op zijn naam.

Voor Motion doet hij dit keer niet alles volledig op zichzelf. Namen die hij heeft weten te strikken voor het collab-album zijn onder meer Ellie Goulding, Gwen Stefani en John Newman. Momenteel staat zijn samenwerking met laatstgenoemde op nummer 2 in de Nederlandse hitlijst en werden van dit album al eerder de hits Under Control en Summer tot knallers gebombardeerd.

In de industrie is al langer duidelijk dat dance niet meer alleen kan draaien op de muziek, maar dat steeds meer zal moeten worden overgegaan op deze samenwerking van dj en bekend artiest. Of dit een verbetering is of juist een teken van verloedering is een vraag die voor iedereen anders beantwoord kan worden. Wat Harris doet, is deze verandering nemen en haar gebruiken om sterke top 40-hits te produceren, waarin hij af en toe zelfs een nootje meezingt.

Grote hoogtepunten van dit album zijn de samenwerking met de Zweedse dj Alesso en het Britse duo Hurts voor het nummer Under Control, dat de speakers uitknalt en je tijdens elk jaargetijde even naar een andere wereld laat brengen. Het enige nummer zonder zang, Slow Acid, is ook gelijk het dieptepunt van Motion. Harris probeert hiermee een aftreksel te produceren van het nummer Dynamite, waarin Afrojack zijn krachten bundelt met rapper Snoop Dogg en een sterke top 40-hit weet neer te zetten. Harris slaagt er niet in om dit nummer echt te laten leven. Ook het nummer Love Now met All About She is een misser, in zoverre dat het niet doet wat de rest van het album doet: het op hoog niveau leveren van industriële dancemuziek.

Na Summer, Under Control en Faith staan er al nieuwe hits van dit album klaar om de top 40 in te knallen. Outside, met Ellie Goulding, klimt sinds begin van deze maand telkens hoger in de single top 100 en het is dan ook een kwestie van tijd voordat we dit hitje kunnen terugvinden in de hogere regionen van de Nederlanse hitlijsten. Ook Open Wide, met rapper Big Sean, is binnengetreden tot de tipparade.

Er is ook wat Nederlandse invloed op deze cd te vinden. Harris heeft met het duo Firebeatz, dat bestaat uit de Nederlandse jongens Tim Smulders en Jurre van Doeselaar, It Was You gemaakt. Het resultaat is een bigroom house track, die fijn in het gehoor ligt voor de liefhebbers van de genres bigroom en Dutch house.

Al met al weet Harris met Motion weer kwaliteit af te leveren in de vorm van zeer industriële dance, waarbij hij telkens weer uitgaat van zijn eigen kracht.