CD: Norilsk - Japetus

Norilsk is een duo uit Gatineau, een stad in de Canadese provincie Quebec, dat in 2012 werd opgericht door drummer en zanger Nick Richer en bassist, gitarist en zanger Nicolas Miquelon. De twee mannen vernoemden zich naar de meest Noordelijke stad in Siberië en haalden hun muzikale inspiraties uit eenzaamheid en alle andere verschijnselen die bij het leven op zo'n desolate plaats horen.

Norilsk - Japetus
Norilsk - Japetus

Op hun sterke debuut treffen we een tweetal composities van Norilsk en een aangenaam verrassende en niet alledaagse keuze voor een cover aan. De EP opent meteen goed met de traag opkomende titeltrack. In 'Japetus' horen we invloeden uit zowel de classic deathmetal als het doom-genre. Mede door de herhalende gitaarriff heeft het nummer ook wel wat een industrieel geluid. De duistere machinale sfeer die 'Japetus' weet op te roepen doet ook wel wat aan de stijl van bands zoals Paradise Lost (in hun begintijd) en Godflesh denken. Daarbij kent het nummer halverwege een fijne onverwachte tempowisseling, om pas aan het einde van dit dik 8 minuten durende stuk doomrock weer terug te keren naar het aanvangende tempo.

Na 'Japetus' is het tijd voor de verrassende coverversie van Voïvod's 'Negatron'. Nu kennen we sowieso al niet al te gekke veel bands die liedjes van Voïvod onder handen hebben genomen, de enigen die me zo te binnen schieten zijn het nummers 'Brain Scan' door Martyr en 'Forgotten in Space' in de uitvoering van Agoraphobic Nosebleed. Ook Norilsk levert met hun eigenzinnige versie van Voïvods 'Negatron', van het gelijknamige album uit 1995, een fraai eerbetoon aan hun landgenoten af. 'Negatron' is trouwens een bonustrack die alleen op de gelimiteerde cd-versie van Japetus terug is te vinden en op zich al genoeg reden is om dit brute stuk doommetal op een fysieke geluidsdrager aan te schaffen.

Norilsk
Norilsk

Met 'Potsdam Glo' zijn we dan alweer bij het laatste hoofdstuk van dit voortslepende doommonster aangekomen. 'Potsdam Glo' is een track die dezelfde sfeer ademt als die van bands zoals My Dying Bride en Anathema. De track klinkt minimalistisch maar spaced er tegelijkertijd heftig op los, met gefluisterde flarden tekst vanuit de diepten van Canada. Met de Japetus-EP heeft Norilsk een zeer imponerende eerste indruk gemaakt en we kunnen ook bijna niet wachten tot het volledige album van dit tweetal gaat verschijnen. Dit smaakt zeker naar meer.