CD: Anatomy of Habit - Ciphers + Axioms

Zelden werden we aangenamer verrast als op de nieuwe plaat van het uit Chicago afkomstige gezelschap Anatomy of Habit. Ciphers + Axioms is het eerste album van de band rondom noise-pionier Mark Solotroff dat op Relapse Records is verschenen en we kunnen gerust stellen dat het een ijzersterke binnenkomer is geworden. Vanaf morgen ligt het explosieve brok muzikaal geweld in de bakken bij de betere platenwinkels.

Anatomy of Habit - Ciphers + Axioms
Anatomy of Habit - Ciphers + Axioms

Mark Solotroff is voor de kenners van noise allang geen onbekende meer. Zo is hij de man achter het label Bloodlust! en is hij de oprichter van zowel BLOODYMINDED als Anatomy of Habit. In die laatstgenoemde band werkt Solotroff samen met gitarist Will Lindsay (Wolves In the Throne Room), bassist Kenny Rasmussen (ex-Radar Eyes), percussionist Theo Katsaounis (Joan Of Arc) en de legendarische drummer John McEntire (Tortoise, The Sea and Cake, Gastr Del Sol). Ciphers + Axioms is het tweede album van de band wier naamloze debuut in 2011 in eigen beheer werd uitgebracht.

Al vanaf de eerste tonen van 'Radiate And Recede' horen we sterk opbouwend stuk avant-garde postrock, die duidelijk doet terug denken aan de New Yorkse no wave-scene uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen bands zoals Sonic Youth en Swans de toonzetters waren. Maar liefst dik 20 minuten neemt de band ons mee op een nachtmerrie-achtige achtbaanrit door een duister en desolaat landschap. Mark Solotroff beschikt dan ook over een stem die wel wat aan die van Michael Gira (Swans) doet denken. Het is alsof er een tsunami van postrock, doommetal en sludge uit de speakers knalt bij dit muzikale avontuur dat pas na 20 minuten een einde bereikt.

Anatomy of Habit
Anatomy of Habit

Datzelfde geldt ook voor de tweede en eveneens laatste track op Ciphers + Axioms. Ook 'Then Window' klinkt als een track die terplaatse in de studio lijkt te zijn ontstaan uit een heftige jamsessie. Het nummer kent veel repetitieve momenten waarmee het nummer in wederom dik 20 minuten opbouwt naar een aloverdonderend melomaan orgasme. Na zo'n 10 minuten gaat het nummer over in een hallucinerend klankveld, dat zelfs wel wat aan het werk van pioniers als Brian Eno, Glenn Branca en Phillip Glass doet denken. De muzikale escapades van Anatomy of Habit zijn geen lichte kost, maar de liefhebbers van de hierboven genoemde artiesten mogen dit pareltje simpelweg niet in hun collectie laten ontbreken. Ciphers + Axioms is een album dat ongetwijfeld op vele eindejaarslijstjes op zal duiken.