iPhone 6 Plus

Het begint meestal met:

"Ik hoor dat je de nieuwe iPhone hebt, mag ik hem even zien?", gevolgd door een "Wat is ie groot." En vast een wijsneus in de ruimte die de ondertussen uitgekauwde grap "That's what she said" roept.

Als ik een tientje kreeg voor elke keer dat deze grap gemaakt is bij het zien van de iPhone 6 Plus, dan kon ik de nieuwe retina iMac kopen. Helaas, die deal kon ik nergens sluiten, dus de integratie met iOS en Yosemite zal ik op mijn oude vertrouwde MacBook moeten meemaken.

Het is een feit: de meest opvallende feature is de grootte van het scherm en de manier hoe de user interface haast tegen het glas geplakt lijkt. Het contrast is veel beter en ook de kijkhoek is sterk verbeterd. Een hoesje is geen overbodige luxe. Het gewicht valt erg mee, maar het zwaartepunt ligt hoger. Vasthouden zonder hoesje is vragen om een paar valpartijen. Die het apparaat zelf trouwens ook detecteert met dank aan de nieuwe barometer, dus je weet meteen van hoe hoog die gevallen is. Maar de meeste mensen zullen deze feature eerder gebruiken om te zien hoeveel trappen ze op een dag hebben gelopen, zoals in de health-app kan worden bijgehouden.

Health-app

Om het vasthouden met één hand toch prettig te houden terwijl je met je wijsvinger het zwaartepunt onder controle houdt, heeft Apple een handigheidje ingebouwd. Als je twee keer op het Touch ID-knopje tapt, dan halveert het scherm zich, zodat elke hoek van het virtuele scherm bereikbaar is. Wil je bijvoorbeeld bij Messages komen, dat normaal gesproken linksboven in het scherm staat, dan haal je het scherm naar beneden met twee taps en kun je bij dat icoontje met je duim. Tenminste, als je niet al te kleine handen hebt, anders wordt het alsnog een iPhone-vallende toer. Het scherm is natuurlijk ook iets breder, dus niet iedereen gaat dit apparaat met één hand kunnen bedienen.

Een groter en breder scherm betekent in het geval van nieuwe apps ook meer details op het scherm, maar vooral oudere apps hebben soms problemen, omdat deze geen rekening hebben gehouden met toekomstige grotere schermen. Natuurlijk, er worden ondertussen veel apps geüpdatet om ook op een iPhone 6 Plus er fatsoenlijk uit te kunnen zien. Apps waar niet meer aan wordt gewerkt, blijven er natuurlijk raar uitgerekt eruit zien. Misschien dat er in iOS een soort verkleind canvas-modus gemaakt had kunnen worden om zo de echt oude apps nog normaal te laten tonen, maar helaas. Nieuwere apps kunnen gebruik maken van het grotere Plus-scherm. Dit kan door meer informatie te tonen, of juist slimmer informatie te tonen. Sommige apps, zoals Messages, Calender en Stocks, hebben in landscape opeens twee schermpjes. Calender laat in het ene schermpje de dag- of maand-indeling zien, in het andere schermpje de afspraken van de gekozen dag. Net wat overzichtelijker en fijner in gebruik.

Calender op iPhone 6 Plus

Ondanks een nog snellere processor, een nog snellere co-processor en een nog snellere grafische chip, merk je er weinig van in dagelijks gebruik. Je moet wel een stevige iOS-gamer zijn of flink aan video’s willen sleutelen, om er echt baat bij te hebben. Eigenlijk zijn de verbeterde specificaties de minste reden om je één of twee jaar oude iPhone in te wisselen. Er komen vast apps die de extra kracht goed gaan gebruiken, maar exclusief iPhone 6 gaan ze zeker nog niet worden. Eigenlijk is de enige exclusiviteit te vinden in de bovengenoemde schermindelingen, die op de Plus handiger getoond kunnen worden. En een langere batterijduur, want er is eenvoudigweg meer plaats voor meer batterij in de grotere behuizing.

Waar ik zeker vrolijk van word, is de nieuwe camera. Het heeft dit keer een diafragma van ƒ/2.2, waardoor er veel betere foto’s in slechtere lichtomstandigheden gemaakt kunnen worden. Nee, het haalt het niet bij mijn DSLR met 1.4 50mm lens, maar voor een snelle shot is het natuurlijk handiger dan constant een full body mee te sjouwen. Er zit beeldstabilisatie in de Plus-versie van de iPhone 6. De normale iPhone 6 heeft dat via software. Door snel vier foto’s te maken, worden die gecombineerd tot één foto. Daarnaast heeft Apple Focus Pixels geïntroduceerd. Om het simpel te houden: de camera kan supersnel focussen. Terwijl je beweegt, is de camera constant bezig te bedenken wat je zou willen focussen. Natuurlijk kun je daar vanaf wijken, door een simpele tap op het scherm op hetgeen je wel wil focussen.

Op dezelfde manier kun je nog de belichting regelen: even tappen en te slepen met de belichtingsmeter. Ben je van de groep-selfies: de gezichtsherkenning is beter geworden. Dat wil zeggen: de software snapt wanneer personen aan het glimlachen zijn of de ogen net dicht hebben. Door in burst-modus te fotograferen wordt er meteen automatisch de beste foto uitgezocht in de rol, al kun je daar natuurlijk niet mee eens zijn en alsnog een andere kiezen om op te slaan. De videomogelijkheden zijn uitgebreid door een timelapse-videomodus toe te voegen en de optie om 1080p HD-opnamen te maken met 60fps en slowmotions met 240fps.En dan weer dat grootste voordeel: je ziet het allemaal weer beter door het grotere en duidelijkere scherm.

Er is nog één belangrijke reden waarom ik blij met met de laatste lichting iDevices en nieuwe besturingsystemen iOS 8 en OS X Yosemite. Let wel, het is alleen handig als je meer Apple-stuff hebt. Apple noemt het ‘Continuity’. Wat doet het? Alles van Apple weet, praat, en doet het met elkaar. Krijg je een SMS binnen? Als je het nieuwe (en gratis) Yosemite gebruikt op je Mac dan ook als notificatie op je computer. En je kunt antwoorden, zoals je dat ook op je iPhone zou doen. Handig is dat je bijvoorbeeld ook niet meer je telefoon uit je broekzak hoeft te toveren wanneer je gebeld wordt. Je kunt opnemen op je Mac en daarmee bellen. Je kunt zelfs switchen van apparaat tijdens het bellen. Werk je met een MacBook in de trein en heb je internet nodig? De laptop vindt jouw 3G-verbinding op je iPhone al zonder dat je een eigen WiFi-hotspot hebt aangemaakt op je telefoon. Laat de iPhone dus maar lekker in je broekzak zitten. Andersom kan ook: zit je in een hotel in het buitenland met alleen een ethernetverbinding op je kamer? Je telefoon merkt dat je MacBook in de buurt is en kan de internetverbinding van je MacBook gebruiken.

Apple Continuity (Foto: Apple)

Werk je aan een artikel onderweg in de trein op je iPhone? Eenmaal thuisgekomen start je de Mac op, en je tekst staat zoals je het hebt achtergelaten toen je uit de trein stapte. De magie zit in de iCloud en een techniek die ‘Handoff’ heet, waardoor je bijvoorbeeld Mail, Contacts, Calender, Notes, Pages, Keynote en Safari haast realtime met elkaar synchroniseren. Ik werk er nu een week of drie mee en ik kan niet meer zonder. Jammer dat mijn oude iPad 1 (jaja, oertijd) niet meer naar iOS 8 kan, anders was die ook weer volwaardig lid van de familie.

Iets met dezelfde naam is ook nieuw met de komst van iOS 8 en OS X Yosemite. Met Family heb je één hoofdaccount voor iTunes en de AppStore. Daaraan kun je andere sub-accounts van bijvoorbeeld gezinsleden koppelen. Het voordeel is dat als je als Family-lid iets koopt het over één hoofdaccount gaat. De gekochte content deelt met de andere leden. Dus dat ene spelletje hoef je maar één keer te kopen en te delen met je account-genoten. Ouders kunnen het strenger instellen, zodat kinderen niet alles wat los en vast zit mogen aankopen. Met de strengere beperkingen krijg jij een berichtje en jij moet toestemming geven.

Permission Notification

Eigenlijk zijn vooral het grotere scherm en de duidelijk verbeterde camera voor mij redenen om over te stappen. Dat sommige apps beter met de extra ruimte omgaan, is natuurlijk leuk en vooral erg handig, maar vooral dat Apple eindelijk Full HD is gegaan met de resolutie van het scherm is prettig voor de ogen. Het heeft even geduurd, maar ze zijn overstag. Alleen op de Plus-versie, dat wel. Ja, Android-gebruikers hadden het al langer, dus die gaan echt niet overstag voor deze features. Mensen met een iPhone 5S zitten nog steeds goed, tenminste, als het je alleen om performance gaat en een groter, beter scherm en de verbeterde camera’s je niet boeien. Een revolutie is de iPhone 6 Plus namelijk niet.

Die revolutie zit ‘m namelijk in het gehele ecosysteem rondom iOS 8 en OS X Yosemite. Family is handig omdat je maar één account nodig hebt die betalingen kan doen. Maar vooral Continuity werkt fantastisch. Waar je ook bent, op welk apparaat ook, je bent in sync met je artikelen, contacten, agenda, Safari en wat andere apps ook gaan ondersteunen. Want de techniek erachter is vrij voor elke ontwikkelaar om te gebruiken in eigen apps. Dat apparaten als Mac, Apple TV , iPad en iPhone elkaar aanvullen om bijvoorbeeld te bellen, sms’en en internet te delen is hartstikke handig. Apple wil duidelijk de kant op dat alle apparaten één systeem vormen. Continuity is een volgende stap erin en het zal alleen maar meer worden.