Under the Skin

Met Under the Skin heeft regisseur Jonathan Glazer weer een cinematisch pareltje afgeleverd. De cineast, die ooit doorbrak met prachtige videoclips voor de band Radiohead, gevolgd door de films Sexy Beast (2000) en Birth (2004), neemt ons in Under the Skin mee naar het immer duistere en regenachtige Schotland. Een buitenaards mooie jonge vrouw (Scarlett Johansson) rijdt met haar busje door Schotland en is op zoek naar eenzame jonge mannen. Wat er met de opgepikte mannen gebeurt, blijft gedurende de hele film onduidelijk al weten we wel, mede door de dreigende soundtrack, dat het weinig goeds is.

Under the Skin

Under the Skin kan het beste worden omschreven als een horrorfilm voornamelijk voor een filmhuispubliek. Al vanaf de allereerste beelden heerst er een bepaalde duistere dreiging over de grimmige beelden van het nachtelijke leven in een Schotse stad; de zelfkant van de Schotse maatschappij met haar winkelende mensen, opgeschoten voetbalsupporters en aangeschoten vechtende jongeren. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Michel Faber, kent namelijk opvallend weinig dialoog en de cineast laat de invulling van het filmverhaal dan ook grotendeels aan de kijker over. Een modern kunstwerk, maar dan met bewegende beelden.

Under the Skin 1

Cameraman Daniel Landin, die we ook kennen van zijn prachtige videoclips van onder meer The Cure, Björk, David Bowie en Smashing Pumpkins, maakte voor Under the Skin veel gebruik van verborgen camera's. Zo zijn veel van de mannen die bij Johansson - met zwarte pruik - in het busje terechtkomen niet eens echte acteurs maar toevallige voorbijgangers, die pas achteraf te horen kregen dat ze aan een film meededen. Mede hierdoor krijgt de film zo nu en dan ook de uitstraling van een documentaire.

Under the Skin 2

Net als bijvoorbeeld The Tree of Life van Terrence Malick is ook Under the Skin van Jonathan Glazer een film geworden die geen middenweg kent. Of je laat je leiden door de langdurige prachtig geschoten beelden óf je vindt het helemaal niks. Het is zeker geen film die een breed publiek aan zal spreken maar eenieder die een kunstzinnige rolprent kan waarderen, zal aan Under the Skin zeker geen buil vallen. Fans van het werk van eigenzinnige filmmakers als Stanley Kubrick, David Lynch en Lars von Trier mogen dit visuele pareltje zeker niet missen.