Concert: Dead Neck + Actionmen, Leeuwarden, Mukkes

Het was gisteravond weer eens ouderwets gezellig in Alternative Rockcafe Mukkes in Leeuwarden. Op het programma stond een tweetal fijne bands die in relatief korte tijd al behoorlijk naam hebben weten te maken in de internationale hardcore punkscene. Dekatophetspek was terplaatse en kwam terug met het volgende verslag.

De avond begon rond de klok van 10 uur met de Britse hardcore punkband Dead Neck. Dead Neck was afgelopen mei ook al in Mukkes te gast in het kader van een uitgebreide tournee door heel Europa. De band, die destijds uit bandleden uit Darko, Rebuke en 50/50 bestond, speelde een kort maar zeer heftig optreden dat insloeg als een bom en zodoende waren we ook aangenaam verrast toen we hoorden dat de groep de Friese hoofdstad weer in haar nieuwe tourprogramma had opgenomen. Dead Neck heeft inmiddels een vast gitarist gevonden in snarenplukker Marcus, die de taak heeft overgenomen van Dorian Gort (ex-50/50, ex-Sparky's Revenge).

Dead Neck op USB-stick

Het trio, dat verder uit zanger en bassist Andy Dazzler en drummer Andy Borg bestaat, speelt uiterst melodieuze hardcore punk met een stevige dosis skatepunk. Dit zijn duidelijk muzikanten die al heel wat uren podiumervaring hebben en dat is dan ook goed te horen in de explosieve korte set. Van de band verscheen eerder dit jaar een EP op een USB-stick, welke binnenkort ook door een Japans label op cd zal worden uitgebracht. Nadat de band drie nummers had gespeeld mocht Gort het podium betreden om nog eenmaal de snaren te beroeren in stomende uitvoeringen van zowel 'Lifeline' als 'Oriental, I'. Het valt te hopen dat de mannen snel met meer materiaal aan de gang gaan aangezien deze energieke muziek zeker naar meer smaakt.

Na Dead Neck was tijd voor de uit Ravenna in Italië afkomstige band Actionmen. Nu had ik de band al even vluchtig aangehoord via hun Bandcamp-pagina maar live werden alle verwachtingen zwaar overtroffen. Actionmen is namelijk een band die zich niet in een hokje laat stoppen. In zowat elk nummer horen we de groep een andere muziekstijl aangrijpen waardoor we onder meer progressieve stonerrock, ouderwetse hardrock (met van die fijne dubbele gitaarpartijen), vrolijke ska, melodieuze punkrock en zelfs stoonde reggae voorbij horen komen. De band, bestaande uit zanger en gitarist Ram Das Libero Foschi, bassist Diego Pasini, gitarist Matteo Pozzi en drummer Mattia Mugna Pinna De Paola, draait al een jaar of 14 mee in de muziekwereld en weten dus wel hoe je een feestje moet maken.

Actionmen

Bij het optreden in Mukkes horen we voornamelijk tracks voorbijkomen van het album Ramadama uit 2013, wat resulteert in een set die nogal van de hak op de tak springt. Naarmate het optreden vordert worden de tracks wel steeds sneller en op een gegeven moment zien en horen we zelfs Foschi al crowdsurfend zijn solo's spelen. Actionmen is een band die haar naam absoluut eer aandoen op het podium. Naast melodieuze hardcore punk speelt de groep ook nummers die wel wat aan het betere werk van Thin Lizzy doen denken om vervolgens weer over te gaan in springerige hardcore punk met onverwachte ritmewisselingen in de stijl van Victim's Family en No Means No. Na een dik uur komt de doordenderende Italiaanse orkaan pas tot stilstand.

Al met al was het een zeer geslaagde donderdagavond met twee zeer uiteenlopende bands die er samen een fijn feestje van wisten te maken. Eens te meer het bewijs dat je de leukste concerten toch vaak in de kleinere muziekcafe's meemaakt. We kijken nu al uit naar het optreden van Almeida.