CD: Epica - The Quantum Enigma

Epica is een Nederlandse metalband die alweer een jaar of 12 in de muziekwereld meedraait. De groep rondom zangeres Simone Simons is met The Quantum Enigma aan haar zesde studioalbum toe. Een plaat waarmee de groep bewijst dat ze nog steeds tot de top van de Nederlandse symfonische metalscene behoren.

Epica - The Quantum Enigma

Het was nog maar 2 jaar geleden dat het album Requiem for the Indifferent verscheen, maar de groep uit Reuver heeft sinds die tijd niet stilgezeten. Zo verschenen er een verzamelabum, 4 singles en een dvd van de populaire band. Nadat eerder dit jaar al de singles 'The Essence Of Silence' en 'Unchain Utopia' waren uitgebracht, ligt nu het langverwachte album The Quantum Enigma van Epica bij de betere platenwinkels in de schappen.

Sometimes I feel like my reason is weakinning.
My inner clock's forcing time stand till.
I'm breaching borders between life and sanity.
That's when it all starts to shatter in front of me.
Liberate me.
Why don't you liberate me?
(uit 'The Second Stone')

Op The Quantum Enigma horen we wederom dat kenmerkende geluid van Epica. Het is zwaar symfonisch en bombastisch, de cleane zang van zangeres Simone Simons in combinatie met de deathmetal grunts van Mark Jansen en niet te vergeten het klassiek aandoende achtergrondkoor (het Projectkoor Amsterdam). Nadat we eerder al een veelbelovend voorproefje hadden gekregen met de single 'The Essence Of Silence' durven we nu gerust te stellen dat dit het beste werk is dat Epica tot op heden heeft uitgebracht.

Everlasting nights leave all views behind.
Limits will become less clear and.
A misty memory played out in a dream.
This endeavor is causing fear.
(uit 'Chemical Insomnia')

De Limburgers namen dit fraaie album op in de Sandlane Recording Facilities in Rijen, een studio die we ook kennen van recent werk van onder meer Ayreon en Revamp. Nuclear Blast pakt trouwens weer behoorlijk uit met deze release. Zo is The Quantum Enigma uitgebracht op wit, donker groen, transparant, zilver en goudkleurig vinyl (allen zeer gelimiteerd, dus sla je slag als je 'm tegenkomt), als enkele cd en 2cd en een zeer gelimiteerde uitvoering als earbook met 3 cd's en een prachtig uitgevoerd boekwerk. We kijken nu al uit naar het moment dat deze fijne band haar muzikale kunnen weer laat horen en zien op grote festivals zoals Pinkpop, Parkpop en Pukkelpop in België.