Theater: Anne

De theatervoorstelling ANNE in Theater Amsterdam. Hij ging in wereldpremiere op 8 mei 2014. FOK!schrijfster Kim Raven neemt voor jullie een kijkje op vrijdag 9 mei.

Er is een gloednieuw theater de grond uit gestampt op de Danzigerkade in Amsterdam. Theater Amsterdam ligt niet in de buurt van het centrum, maar je kunt ernaartoe met de auto, bus of boot. De bushalte ligt op ongeveer 15 minuten loopafstand van het theater, terwijl de boot voor de deur aanmeert. Het theater is prachtig en ruim.

Decor Anne

Dat moet ook wel, want het decor is inmens. Zodra je de zaal binnenstapt, valt het op dat er grote ronde schermen zijn. De opstelling doet mij gelijk aan Soldaat van Oranje de musical denken. De schermen en het ronde podium. De eerste gedachte die mij bekruipt is: het zal toch geen slecht aftreksel gaan zijn? Gelukkig blijven de inhoudelijke overeenkomsten uit. Het decor draait wel rond, maar de zaal zelf niet. Het gebruik van foto's en beelden is dan weer wel gelijk aan Soldaat van Oranje. ANNE is anders. Dit is een theatervoorstelling van hoog niveau. Er wordt fantastisch geacteerd. Daarnaast is het decor geweldig. Een totaal nagebouwd Achterhuis. 

ANNE is een theatervoorstelling over het leven van Anne Frank. We zien niet alleen de twee lange jaren die Anne met haar familie en de overige onderduikers in het Achterhuis doorbracht, maar wat ook daarvoor en daarna gebeurde. In een levensgroot decor komen Annes woorden, die zo treffend de spanning en tragiek van haar bestaan weergeven, tot leven. Zo ervaren we hoe een eenzaam meisje tegen alle verdrukking in opgroeit tot jonge vrouw en getalenteerd schrijfster. ANNE is de eerste theatervoorstelling over Anne Frank die is gebaseerd op alle versies van haar dagboeken, zowel de ongecensureerde als de door Anne zelf bewerkte versie.

Vanaf mei 2014 is ANNE te zien in het nieuw gebouwde Theater Amsterdam. ANNE kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met het Anne Frank Fonds in Bazel. Dit door Otto Frank opgerichte fonds is universeel erfgenaam van de familie Frank. Het zet de inkomsten die uit de nalatenschap voortvloeien in voor educatieve en charitatieve doeleinden overal ter wereld.

Anne Frank (Rosa da Silva)

Ondanks dat het verhaal van Anne Frank bekend is, boeit het theaterstuk wel. Voor de pauze duurt het verhaal lang. Het decor is adembenemend, maar hierdoor komt de beklemmendheid van het leven en wonen in het Achterhuis op de achtergrond. Pas tegen de pauze aan komen de eerste kippenvelmomenten. Na de pauze start de emotie pas echt en maakt het dan dubbel en dwars goed.

Bommen, liefde, angst, eenzaamheid en ruzie. Prachtig gespeeld. De rol van Anne Frank (Rosa Da Silva) wordt prachtig neergezet. Goede spelwisseling tussen de 13-jarige en volwassen Anne. Daarnaast valt ook Otto Frank (Paul R. Kooij) op. Zeker in de slotscène. Wat een tranentrekker. ANNE bewaart het beste voor het einde. De zaal is doodstil, terwijl tijdens de openingsscène en gedurende de hele voorstelling continu geroezemoes te horen was.

Otto Frank (Paul R. Kooij)

Een indrukwekkende voorstelling met een bekend verhaal. Misschien wel net te bekend, waardoor je bij het grootste gedeelte toch een beetje het gevoel hebt dat je 'het moet uitzitten'. Maar dit gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon door de ontroerende eindscènes. Met tranen in mijn ogen applaudiseerde ik mee met het publiek. Soms zeggen woorden niet genoeg. 

FOK! was op vrijdag 9 mei 2014 aanwezig bij ANNE in Theater Amsterdam, voor kaartjes klik hier.