Atlantis (blu-ray)

Er lijkt een lijn te zitten in de tiener-fantasy-series van de BBC; na Robin Hood en Merlin, beiden gebaseerd op Engelse middeleeuwse legenden, verschoof de aandacht naar de oude Grieken. In Atlantis werd wederom een reeks bekende personen en plaatsen gebruikt om een verhaal in te vertellen, maar deze keer met een link naar het heden.

Atlantis begint in het heden wanneer Jason, de hoofdfiguur gespeeld door Jack Donnelly, op zee een zoektocht begint naar zijn vader, die eerder zoekraakte met zijn schip. Tijdens de zoektocht raakt Jason, met een mini-onderzeeër, zelf zoek: hij wordt wakker aan de kust van een oudere wereld en ontdekt dat hij zich in Atlantis bevindt.

Atlantis: Robert Emms, Mark Addy en Jack Donnely

Eenmaal in de stad maakt hij al snel vrienden met een jonge wiskundige, Pythagoras, en zijn huisgenoot, Hercules. Inderdaad; deze figuren hebben bekende namen en zijn ook gebaseerd op "die van de driehoeken" en de legendarische krachtpatser. Niet dat die elkaar ooit hebben gekend (Pythagoras was een van de 'zeven wijzen' en Hercules is fictief), maar als de serie, of eigenlijk al de pilot, vordert wordt al snel duidelijk dat Atlantis elementen uit Griekse geschiedenis en mythologische fictie met elkaar combineert om een wereld te creëren die een samenraapsel is van figuren en gebeurtenissen.

Jason ontdekt vroeg in de serie dat er misschien niet zoveel toeval zit achter zijn aankomst in Atlantis, en dat zijn eigen geschiedenis verbonden is met die van de stad. Daarnaast staat hem nog aardig wat te wachten: Atlantis beschikt over een Orakel, en zij weet hem te vertellen dat hij een voorbestemming heeft. Inderdaad: de serie is opgebouwd uit een recept van mythologieën, heldhaftige avonturen en, om eerlijk te zijn, clichés die in dit soort verhalen maar al te vaak de kop op steken. Er zijn boze stiefmoeders, prinsessen, mythologische monsters en heksen.

De reden dat deze serie nog enigszins aan te kijken is, is dat de verhalen zichzelf niet té serieus nemen. Het is alsof de makers zeggen: "Ja, we weten dat dit allemaal een beetje belachelijk is, maar dat is ook de bedoeling". Dit wordt het beste onderstreept door Mark Addy (Game of Thrones' Robert Baratheon), die de rol van Hercules invult als een drinkende, etende en gokkende dikzak. Hij steelt in veel afleveringen de show (en wordt ook als eerste genoemd in de credits) en houdt de zaak luchtig. Maar dit alles kan niet wegnemen dat veel afleveringen, hoe leuk bedoeld ook, niet bedoeld lijken te zijn voor meer dan de enigszins verveelde tv-kijker. Wie zoekt naar inhoud en originaliteit, is in Atlantis aan het verkeerde adres.

Atlantis: Aiysha Hart en Jack Donnelly

De serie is in Nederland uitgegeven op blu-ray en de HD-versies van de afleveringen zien er prachtig uit. Atlantis is, naast in studio's in Wales, opgenomen in Marokko en de makers hebben van de omgeving prima gebruikgemaakt. Scènes spelen zich af in de stad, de woestijn, in diverse bossen, bergen en grotten. Wie erin geïnteresseerd is om de serie in huis te halen doet er wat dat betreft goed aan voor de blu-rays te kiezen, ook al ontbreekt het hier volledig aan extra's. Er zijn alleen afleveringen; geen featurettes, geen blik achter de schermen, zelfs geen trailers. En daarmee stelt de uitgave eigenlijk een beetje teleur.

Wat overblijft is de serie zelf: Atlantis is een eenvoudige avonturenserie met elementen van Griekse geschiedenis en mythologie. De serie lijkt zich te richten op een jong publiek door eenvoudige verhalen te vertellen en de sfeer luchtig te houden, wat meteen iets van de aantrekkingskracht wegneemt voor wie zich graag in een goed verhaal begeeft. Dat is jammer, want met de juiste insteek zou een mythologisch verhaal over de verloren stad Atlantis juist heel boeiend kunnen zijn geweest.