2014 FIFA World Cup Brazil

Het is nog geen 12 juni, maar op Xbox 360 en PlayStation 3 is 2014 FIFA World Cup Brazil al begonnen. Is de game een must-have of eerder een klein tussendoortje als voorbereiding op het echte WK?

FIFA World Cup 2014 header

Electronic Arts maakt elke twee jaar, dus rond elk EK en WK Voetbal, een nieuwe game. Twee jaar geleden kwam Euro 2012 uit als DLC, maar dit jaar is het weer een standalone game. Volgens EA is dit omdat er zoveel is veranderd in FIFA World Cup 2014 ten opzichte van FIFA 14. Het zou technisch simpelweg niet mogelijk zijn om dit in dlc te verwerken. Ook had men niet genoeg mankracht om de game naar next-gen te brengen, wat zeker een gemiste kans is.

Aanvoerdertje spelen
Zijn er genoeg wijzigingen om de volle pond van bijna 60 euro te rechtvaardigen? Mwah. Het spel kent een aantal gametypes die FIFA 14 niet heeft. Zo is er uiteraard het toernooi in Brazilië zelf, maar er is ook een gametype waarmee je ook de gehele kwalificatie kunt afwerken. Weer anders is Captain Your Country, die je met vier spelers tegelijkertijd kan spelen. Je kunt je eigen voetballer maken of een echte speler kiezen en de bedoeling is om uiteindelijk de armband te dragen op het WK in Brazilië door het best te presteren van alle spelers. Belangrijk in deze modus zijn de trainingsmodules. Spelers van FIFA 14 zullen de meeste oefeningen al wel kennen, maar er zijn ook weer een aardig aantal minigames toegevoegd. In Captain Your Country kun je met deze oefeningen je speler verbeteren op de punten die jij belangrijk vindt. Maak je een kopsterke spits, een bloedsnelle middenvelder of een buitenspeler die met passjes strooit alsof hij Xavi is, het is allemaal mogelijk.

FIFA World Cup 2014

Grafisch is 2014 FIFA World Cup Brazil niet echt beter dan FIFA 14, maar de makers hebben wel hun best gedaan om de WK-sfeer zo goed mogelijk in de game te stoppen. Dat is aardig gelukt, maar de geweldige vibe die het toernooi in het echt heeft is niet helemaal terug te vinden. De WK-stadions zijn in het echt nog niet af, maar in de game gelukkig wel. Ze zijn allemaal prima nagemaakt en het is leuk om de stadions waarin Oranje gaat spelen al een keer te zien. Ook zijn van de landen die daadwerkelijk op het WK spelen ook de bondscoaches te zien. Op zich een grappige toevoeging, maar mán, wat zijn sommige animaties houterig!

FIFA World Cup 2014

Impact Engine blijft spelbreker
Qua gameplay zijn er een aantal dingen ten opzichte van FIFA 14 duidelijk te merken. Spelers zijn beter wendbaar en voorzetten en hoge steekballen zijn niet langer super effectief. Toch kom je nog steeds rare dingen tegen met de Impact Engine. Keepers en verdedigers die tegen elkaar op botsen of over elkaar heen struikelen waarna de spits makkelijk kan scoren, dit soort dingen horen gewoon niet thuis in een serieuze voetbalgame. Al met al is de gameplay beter dan FIFA 14, maar er zijn nog genoeg aandachtspunten voor FIFA 15 te vinden.

FIFA World Cup 2014

Toch is de game erg vermakelijk. Met name de Captain Your Country-modus beviel me goed. Het is vooral met een wat minder goed team gaaf om het team naar de top te leiden. 'Gewoon' het WK spelen is stiekem ook wel heel erg leuk. Wint Nederland tenminste eindelijk eens het WK en kunnen we dat trauma tenminste een heel klein beetje verwerken.

Conclusie:
2014 FIFA World Cup Brazil is een prima game. De gameplay is prima, afgezien van de rare dingen die de Impact Engine met zich meebrengt. Ook de toevoeging van nieuwe minigames en gamemodes is aangenaam. Grafisch is het spel helaas niet beter dan FIFA 14, maar EA heeft wel hun best gedaan om de WK-sfeer in de game te krijgen, al is dat niet helemaal perfect gelukt. Grootste minpunten blijven natuurlijk de korte speelduur, aangezien het spel na het WK waarschijnlijk een stuk minder relevant is, en de behoorlijk hoge prijs voor de relatief kleine upgrade ten opzichte van FIFA 14.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+Gameplay beter -Impact Engine blijft vreemd 7
+Nederland wint eindelijk eens het WK -Forse prijs voor een kleine upgrade
   


Gespeeld op Xbox 360, ook beschikbaar op PlayStation 3.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.