Na De Bevrijding

Er is weer een prachtige dvd-box verschenen van een indrukwekkende serie van de NTR. In Na De Bevrijding gaan we namelijk terug naar de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van verhalen van mensen die deze tijd bewust hebben meegemaakt krijgen we een indringend portret van de jaren dat Nederland haar wonden moest likken die tijdens de oorlog waren ontstaan. In de serie Na De Bevrijding gaan we terug naar de jaren 1945 tot 1950 en zien en horen we in 7 afleveringen van elk 50 minuten hoe Nederland probeerde te herstellen van een periode waarin dood, angst, verraad, wantrouwen en honger een grote rol hadden gespeeld.

Na de bevrijding 1

Er zijn veel documentaires gemaakt over Nederland tijdens de jaren van de Tweede Wereldoorlog. De jaren vlak na deze oorlog zijn echter veel minder belicht en dat is eigenlijk best wel opmerkelijk aangezien dit bepaald geen periode was dat er weinig tot niks gebeurde. De NTR maakte er een prachtige documentaireserie over, gebaseerd op het gelijknamige boek van Ad van Liempt.

Nederland lag letterlijk in puin en mensen probeerden de traumatische gebeurtenissen van de oorlogsjaren te verwerken. Veel mensen denken bij de term bevrijding dat het een tijd was die alleen maar vrolijkheid met zich meebracht. Voor velen zouden de gevolgen van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog nog jarenlang door blijven etteren. Zo werd het voor velen pas in die jaren duidelijk wat er allemaal had afgespeeld in de concentratiekampen en moesten de weinigen die deze gruwelkampen hadden overleefd weer een plaats in de Nederlandse maatschappij zien te vinden.

Na de bevrijding 2

Naast de indringende getuigeverklaringen van zowel bekende als onbekende Nederlanders zien we in Na De Bevrijding heel veel prachtig beeldmateriaal dat zelden tot nooit eerder in een documentaire te zien was. Wat dat betreft heeft de NTR een naam hoog te houden en dat doen ze dan ook zeker in deze serie. In zeven afleveringen van 50 minuten worden we meegenomen naar de gebeurtenissen die in de opbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Zo krijgen we te horen hoe tewerkgestelden en onderduikers de bevrijding beleefden, zien we hoe er werd afgerekend met NSB'ers, landverraders en moffenhoeren en hoe men probeerde om de Nederlandse jeugd weer in het gareel werd gebracht na vele jaren van wetteloosheid.

Ook krijgen we te zien hoe de communistische partij CPN na de oorlog veel aanhang kreeg maar deze ook geleidelijk weer verloor in de naoorlogse jaren. Dat had natuurlijk ook te maken met 'de Indonesische kwestie' waarbij de CPN als enige voor de onafhankelijkheid van dat land was. Nederland kwam in 1946 opnieuw in een oorlog terecht, waarbij gezinnen opnieuw uitelkaar werden gerukt en duizenden mensen het leven lieten. De tijd dat Nederland voor het eerst ook te maken kreeg met massale dienstweigering. Opnieuw was het land tot op het bot verdeeld. Een land waar toch al zo weinig nog mogelijk was door de totaal verwoeste infrastructuur.

Na de bevrijding 3

Afgaande op de overwegend positieve reacties bij onze FOK!toen-specials weten we dat velen een gezonde interesse hebben voor wat in het verleden afspeelde. Wat dat betreft is deze prachtige dubbel-dvd ook een echte aanrader voor een ieder die wel eens wat meer wil weten wat er zich afspeelde in de loodzware jaren van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.