CD: Kaiser Chiefs - Education Education Education & War

Toen drummer Nick Hodgons in 2012 liet weten dat hij zijn band Kaiser Chiefs ging verlaten hadden er nog maar weinigen hoop dat er ooit een vervolg zou komen op het album The Future Is Medieval. Dat was dan ook wel een ontzettend tenenkrommend album en het was bijna niet voor te stellen dat dit dezelfde band betrof die grote hits had gescoord met liedjes zoals 'I Predict A Riot', 'Everyday I Love You Less and Less' en 'Ruby'. Des te groter was dus de verrassing toen we deze week Education Education Education & War, het vijfde album van Kaiser Chiefs in de cd-speler drukten. De verwachtingen waren tenslotte al niet al te hoog.

Kaiser Chiefs - Education Education Education and War

De drumstokjes van Hodgons zijn ondertussen overgenomen door Vijay Mistry, de voormalige drummer van de band Voltage Union. Waar voorheen Hodgons de teksten en muziek schreef zijn de creatieve taken nu een stuk beter verdeeld in de band en dat levert een verrassend comeback-album op. Education Education Education & War is een plaat geworden waarop we duidelijk kunnen horen dat er een stel muzikanten met veel plezier aan het werk is. Bij liedjes als 'The Factory Gates', 'Misery Company', 'My Life' en 'Ruffians on Parade' moeten we meteen weer terugdenken aan de tijd van albums zoals Employment en Yours Truly, Angry Mob, toen de klanken van de Britse band over menig festivalterrein schalde.

Toch is de afwezigheid van drummer Hodgons vooral te horen in de meer toegankelijke popliedjes op dit nieuwe album. Zo horen we in 'Coming Home', de eerste single van Education Education Education & War, invloeden van zowel A-Ha, The Killers als The Cure. Het muzikale hoogtepunt op dit fraaie album is echter het nummer 'Cannons', waarin we aan het einde van het catchy nummer een indrukwekkende voordracht uit het dagboek van een soldaat in vroegere tijden horen. Al met al kunnen we stellen dat Kaiser Chiefs de smaak van het musiceren weer helemaal terug hebben gevonden en getuige de sticker op de hoes 'Made For Summer Stadiums' staan de mannen te springen om weer op de diverse festivals hun beste kunnen te laten horen en zien.

Komende zaterdag staan Kaiser Chiefs in de Oosterpoort in Groningen, een dag later gevolgd door een optreden op het Paaspop festival in Schijndel.