Bert Visscher - Afijn

Bertje Vis, zoals de komiek ook wel door zijn fans wordt genoemd, is bij liefhebbers van absurde humor al lang geen onbekende meer. Aan het begin van de tachtiger jaren zat hij in de cabaretgroep Filter, waarna hij vanaf 1984 met solovoorstellingen op het toneel te zien was. Inmiddels zijn we dertig jaar verder en begeeft Visscher zich in zijn elfde programma Afijn op glad ijs.

Bert Visscher - Afijn 1

In Afijn draait het om de ijsvereniging De Zwarte Scheur. De schaatsclub heeft hoge ambities en is ervan overtuigd dat ze een prima locatie zijn om de Olympische Winterspelen van 2022 te houden. Er zijn echter ook de nodige spanningen rondom de ijsbaan. Zo zal de wereldberoemde Russische kunstschaatster Ludmila Properova langskomen om een gastoptreden te geven. Dat is namelijk geregeld door ijsmeester Sybe, die zegt dat hij nog met haar heeft geschaatst op de Olympische Spelen van 1982 in Sarajevo. Heel bijzonder, aangezien die Spelen pas twee jaar later plaatsvonden.

Afijn, er zijn belangrijkere zaken om op orde gezet te worden. Zo moet er een einde worden gemaakt aan het geruzie tussen het bestuur van de vereniging en de vergrijzende ijsdansvereniging, moet de lokale slager Zwezerik overgehaald worden om ook dit jaar weer te sponsoren en dan is er nog de vraag hoe het met het ijs staat. Want wat is een schaatsvereniging zonder ijs? Al vanaf het eerste moment dat de komediant op zijn schaatsen het podium van de Stadsschouwburg op komt, weet je meteen dat het tijd is voor een wervelende freakshow, waarin chaos een grote rol speelt.

Bert Visscher - Afijn 2

Als er één cabaretier in Nederland rondloopt waarbij de term ADHD past dan is het wel Bert Visscher. In de meest waanzinnige kostuums raast hij als een op hol geslagen tornado over het podium. In een aantal prachtige decors maakt Visscher zijn reputatie van drukste cabaretier van Nederland weer meer dan waar. In Afijn schroomt Visscher ook niet om persoonlijke kwesties te bespreken, zoals onder meer zijn sterilisatie. De Groninger weet het echter zo te brengen dat je niet meteen als man met gekruisde benen voor de tv gaat zitten.

Gelukkig springen de gedachtenkronkels van Visscher van de hak op de tak en zo zien we hem ook heerlijk tekeer gaan met preien, spruitjes en worteltjes in de hilarische sketch over een biologische vegetarische keuken, en geeft hij op onnavolgbare wijze een wervelende toespraak als de ranzig spugende en rochelende slager Zwezerik. Het hoogtepunt van de show van Visscher is als zijn zoontje Mink hem opbelt en de cabaretier zich van een gevoeligere kant laat zien.

Bert Visscher - Afijn 3

Visscher is een cabaretier die graag elementen uit vorige shows hergebruikt en ook in Afijn zullen liefhebbers van de komiek het nodige herkennen, maar dat is beslist geen belemmering voor deze spetterende show waarin we een vakman aan het werk zien die bij elke show zijn debuut lijkt te herbeleven. Voor degenen die de overwegend uitverkochte voorstelling Afijn hebben gemist en eenieder die de wervelende komediant nog eens willen bekijken ligt sinds kort een dvd van de show in de schappen. Bij gebrek aan een echte winter biedt Bert Visscher een prima alternatief. 120 minuten genieten van vlijmscherp cabaret.