300: Rise of an Empire

Ruim acht jaar na de verfilming van Frank Miller's waanzinnige comic verschijnt er nu een sequel in de wereld van 300. Jaren is er over gesproken, maar na veel uitstel en afstel is de film er dan eindelijk. Was deze film het wachten waard, of is dit weer een onnodige vervolgfilm?

300 2 banner

300: Rise of an Empire is eigenlijk niet écht een sequel. De film speelt zich voor, tijdens én na de vorige film af. Dit maakt het af en toe wel wat verwarrend. Waar 300 vertelde over Koning Leonidas, de 300 dappere Spartanen en de slag bij Thermopylae, vertelt dit deel over de Atheense generaal Themistokles (Sullivan Stapleton) en zijn strijd tegen Artemisia (Eva Green), een aanvoerder die niet minder wordt bevreesd dan Xerxes zelf. Nadat de film oppakt waar 300 eindigde, gaan we terug de tijd in en worden de belangrijkste personen in deze strijd voorgesteld. Hierna barst al snel de ultieme strijd om Athene uit.

Na het gigantische succes van 300 acht jaar geleden kon een sequel niet uitblijven. Maar er was nog geen comic om het vervolg op te baseren. En het verhaal over de 300 Spartanen was ook wel klaar. Na veel wikken en wegen is dit uiteindelijk het vervolg geworden en het is een allegaartje. Zo begint de film met een zéér uitgebreide flashback over Xerxes (Rodrigo Santoro) maar dit blijkt al snel niet relevant te zijn voor het verhaal. Deze uitgebreide scène neemt alleen de mythe rondom dit mysterieuze personage weg, in plaats van dat het iets toevoegt. Via verschillende kunstgrepen verschuift het verhaal vervolgens naar de strijd tussen Themistokles en Artemisia. Op dat moment zijn er helaas al verschillende zijsprongen gemaakt voor- en achteruit in de tijd en raakt de kijker het een beetje kwijt.

300 2 screen 1
Gelukkig krijgen de personages vanaf dit punt, na ongeveer een half uur, meer de tijd om tot leven te komen. Echter heeft Sullivan Stapleton het charisma van de kont van een aap en is deze als Themistokles niet serieus te nemen als aanvoerder van een leger. Naast alle strategische fouten die hij maakt is het onvoorstelbaar dat een paar duizend man haast blindelings deze man volgen. Het overbrengen van overtuigende toespraken kan hij beter overlaten aan Leonidas.

Nee, neem dan Eva Green als Artemisia. Wat een vrouw en wat een schoonheid. Mannen vrezen en beminnen haar. En daarmee krijg je een gigantisch leger wel op de been. Tevens weet ze zelf ook haar mannetje te staan. Green weet te overtuigen als geen ander in haar rol van mysterieuze aanvoerder. De cast wordt verder aangevuld met nutteloze, verwarrende cameo's van karakters uit de eerste 300 die eigenlijk alleen maar de aandacht van het verhaal van deze film afhalen.

300 2 screen 2

Gelukkig komen de meeste mensen naar deze film voor de stylistische gevechten. Het ziet er allemaal weer schitterend uit. Het is echter niet meer verrassend, zeker niet nadat de tv-serie Spartacus hetzelfde kunstje vier seizoenen op de tv heeft gedaan. Het is dus wel genieten, maar niet meer zo spannend als bij de eerste film. Tevens ben je minder betrokken in het verhaal omdat nergens duidelijk wordt waarom deze mannen nu eigenlijk willen vechten en wat hun doel is. Op het visuele vlak is er verder nog een pijnlijk gênante seksscène in het script gefrommeld, die alleen mannelijke liefhebbers van Eva Green zal bekoren.

Al met al een onnodige sequel, die leuk is om op een regenachtige zondagmiddag thuis op de bank te bekijken. Met het lekkere weer op dit moment zal ik echter de donkere bioscoopzaal lekker links laten liggen en de dvd of blu-ray in de herfst opzetten.