Vi är bäst! (We are the best!)

Bobo en Klara sluiten Hedvig in hun puberende punk-hartjes en betrekken haar bij de punk-manier van leven. Dat woord, 'punk', gaat nog een paar keer terugkomen, het is maar dat je het weet. Goed, ik dwaal af. Waar was ik? O ja. Punk! Punk zit in elke scène van de film, heel knap hoe Lukas Moodysson, de regisseur, dat voor elkaar heeft gekregen. Een feelgoodmovie van Zweedse oorsprong en een aanrader voor iedereen.

vi är bäst

Vi är bäst! zit niet alleen boordevol met punk, ook de dialogen en personages zijn erg goed geschreven. Het verhaal en de situaties waarin de personages terechtkomen, zijn erg leuk bedacht en zeer herkenbaar, voor iedereen. Deze film valt in de categorie 'coming of age' en dat is misschien de voornaamste reden waarom er zoveel herkenbare momenten in zitten. Het is ook wel leuk, omdat punk nogal een rebelse stroming was en deze meisjes te maken krijgen met de 'normale' worstelingen in het leven, dat zorgt voor leuke momenten in het verhaal.

we are the best

Vi är bäst! begint met Bobo en Klara. Ze zijn beste vriendinnen en vinden dat wel prima, ze hebben geen behoefte aan uitbreiding. Bobo's ouders zijn gescheiden en Bobo's losbandige moeder houdt weinig rekening met haar dertienjarige dochter als het aankomt op romantische relaties met mannen. Klara komt uit een ruimdenkender gezin en hoeft niet te vluchten voor haar thuissituatie. Dit zet vanaf het begin de toon van de film. Klara spreekt zich heel erg uit, terwijl Bobo's verlegen karakter vaak naar de oppervlakte rijst. 

we are the best (hedvig)

Op een gegeven moment besluiten Bobo en Klara dat ze nog een lid nodig hebben in de band en komt de christelijke Hedvig bij de groep. Hedvig begint als een heel introvert en verlegen meisje, maar groeit op tot een volwaardig punker. Hoe ga je van christen naar punker? Daar ligt toch een behoorlijke kloof, zou je denken. Toch weet Moodysson dit geloofwaardig in beeld te brengen en zie je in Hedvig het laatste archetype dat deze film af maakt. Hedvig voegt veel toe aan het verhaal en ondanks haar late entree, is ze onmisbaar voor de groep. Niet eens vanwege haar muzikale inbreng, ze spelen punk tenslotte, maar meer vanwege haar persoonlijkheid.  

vi är bäst (metro)

Men noemt dit een feelgoodmovie en daar kun je het niet mee oneens zijn. Gek genoeg hoef je Vi är bäst! niet te kijken voor de muziek, maar ergens draagt dat ook weer bij aan deze film. Een beetje vreemd, maar wel Zweeds. Andere films van Moodysson zijn Lilja 4-ever, Tillsammans en Fucking Amal en zijn zeker een poging waard na het zien van We are the best!

we are the best! (klara)