CD: Temples - Sun Structures

Temples is een band uit Kettering, Northamptonshire die in 2012 werd opgericht door zanger-gitarist James Edward Bagshaw en bassist Thomas Edison Warmsley. Nadat het duo een viertal liedjes op YouTube had gezet kregen ze contact met Jeff Barrett, de oprichter van Heavenly Recordings. Op dat label verscheen in 2012 de debuutsingle 'Shelter Song' en kreeg de band positieve kritieken van muzikanten als Johnny Marr (The Smiths) en Noel Gallagher (Oasis). Laatstgenoemde betitelde Temples zelfs als 'de beste Britse groep van deze tijd'. De band kreeg daarna veel aandacht van de media en werd uitgebreid met drummer Sam Toms (Secret Fix en ex-Koolaid Electric Company) en toetsenist Adam Smith. In 2013 volgden de singles 'Colours To Life', 'Keep In the Dark' en 'Mesmerise'. Sinds deze week ligt het langverwachte debuutalbum Sun Structures bij de betere platenwinkels.

Temples - Sun Structures

Al vanaf de eerste tonen van 'Shelter Song' horen we een groep spelen die op sublieme wijze beatmuziek en neo-psychedelica tot een ontzettend fraai geheel weet te combineren. Temples vist als het ware in dezelfde vijver als bands als Tame Impala, Jacco Gardner en Earth Mk II. De 12 liedjes op het album werden opgenomen in de thuisstudio van James Bagshaw en werden afgemixt door Claudius Mittendorfer, ook bekend van zijn werk voor onder meer Hot Hot Heat, The Mars Volta, Panic! at the Disco, Interpol, Ash en Johnny Marr.

Al vanaf de eerste tonen van 'Shelter Song' horen we waar de mannen van Temples de 'mosterd' halen. Bij de sitar-achtige gitaar en de fijne samenzang moeten we meteen denken aan bands zoals The Beatles (zo rond 1965), The Byrds en The Hollies. Sun Structures heeft een behoorlijk hoog sixties-gehalte, maar klinkt zeker niet achterhaald of gedateerd. De jaren zestig was nou eenmaal een decennium, waarvan de muziek een grote inspiratiebron voor velen zou vormen. Ook Temples schaamt zich er duidelijk niet voor dat ze uit deze enorm grote vijver meevissen.

Temples
Temples

Bij 'The Golden Throne' moeten we dan opeens weer denken aan het geweldige debuutalbum van Jacco Gardner, de fijne koortjes in 'The Guesser' brengen ons in gedachten naar de stranden van Californië, terwijl we bij 'Test of Time' weer moeten denken aan het hele vroege werk van The Pink Floyd met Syd Barrett. 2013 begon destijds sterk met het weergaloze debuutalbum Cabinet Of Curiosities van Jacco Gardner, met Sun Structures van Temples hebben we alweer een prachtalbum, dat hoogstwaarschijnlijk hoog in menig eindejaarslijstje zal eindigen. Laat de lente maar beginnen, de soundtrack hebben we al klaar liggen.