CD: Go Back to the Zoo - ZOO

Go Back to the Zoo is een poppy rockband die sinds een jaar of zes meedraait in de Nederlandse muziekwereld. Na het ietwat tegenvallende album Shake A Wave horen we de mannen op ZOO terugkeren naar het geluid waarmee ze in 2010 op hun debuutalbum Benny Blisto zo bekend werden. Heerlijke popliedjes zonder fratsen.

Go Back To The Zoo - ZOO

Voor de opnames van ZOO reisden de mannen naar Groot-Brittannie om daar in zowel de State of the Ark Studios en de Britannia Row Studios opnames te maken voor hun derde album. Hierbij werkte de groep met de ervaren producer Martin Glover, bij velen beter bekend als de bassist van de legendarische band Killing Joke en producer van grote artiesten zoals The Cult, The Verve, U2, Dido en Marilyn Manson. Daarnaast vormt hij samen met ex-Beatle Paul McCartney het duo The Fireman. Een man met veel ervaring en dat is dan ook zeker terug te horen op dit nieuwe album van Go Back to the Zoo.

ZOO is een album met 12 catchy popliedjes geworden, waarop we vooral veel invloeden uit de tachtiger jaren terug kunnen horen. Zo opent het album met het nummer 'Head Up High', dat na enkele keren luisteren meteen in je hoofd blijft hangen en dat op één of andere manier aan de band Primal Scream doet denken. Het zullen die achtergrondkoortjes wel zijn. '(I Just Wanna) Milkshake' is de eerste single van dit album en is eveneens zo'n liedje wat meteen in je kop blijft zitten. Het liedje heeft een intro waarvoor hetzelfde keyboard is gebruikt als op de hit 'Da, Da, Da' van de Duitse band Trio.

'Charlene' is ook alweer zo'n catchy nummer dat zo op single kan worden uitgebracht, maar dat geldt voor het daaropvolgende 'Hero of our Time', dat wel wat aan het oudere werk van The Strokes doet denken. 'You' doet vervolgens wel weer wat denken aan 'Use Somebody' van de band Kings of Leon. Met 'Decision' laat het kwartet horen dat ze ook niet vies zijn van een funky gitaarriff. Ook 'Julia' is weer zo'n typisch popliedje, dat je na een paar keer beluisteren al mee kan zingen.

Dat de mannen naast catchy popliedjes schrijven ook nog flink kunnen rocken horen we in nummers als 'Bedroom' en 'Decision'. Dat laatstgenoemde nummer, waarin we ook ska en reggaeinvloeden terughoren, doet wel wat aan de hitjes van The Clash denken. 'Victoria' is vervolgens weer zo'n liedje waarvan het mij niet zou verbazen dat we die vaker op 3FM en andere popzenders zullen gaan horen. Na het poppy 'Miracle' zijn we dan alweer toegekomen aan het laatste nummer op dit album, dat zachtaardig afgesloten wordt met de ballade 'Home'.

Go Back To The Zoo (Foto: Sanja Maru?ić)
Go Back To The Zoo (Foto: Sanja Marušić)

Go Back to the Zoo heeft met ZOO een gevarieerd album afgeleverd, dat bij de fans van de groep zeker in de smaak zal vallen. Let trouwens even goed op als je bij je lokale platenboer langsgaat. Er is namelijk een oplage van 500 exemplaren van het album waarbij een single op roze vinyl zit.