BBC Earth - Wild Arabia

BBC natuurdocumentaires zijn bij velen geliefd vanwege hun hoogstaande kwaliteit. De driedelige serie BBC Earth - Wild Arabia vormt daar zeker geen uitzondering op. De Britse bioloog en oorlogsveteraan Steve Backshall neemt ons mee op een bijzondere reis naar Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en laat ons kennis maken met haar prachtige flora en fauna. Bij het Arabisch schiereiland zullen velen aan eindeloze zandvlakten denken, maar gaandeweg de eerste aflevering van de serie, toepasselijk getiteld Sand, Wind and Stars, blijkt dat de landen toch veel meer te bieden hebben dan de meeste mensen zich voor kunnen stellen. In Wild Arabia maken we kennis met het verleden, het heden en de toekomst van het imponerende schiereiland met haar eeuwenoude culturen.

BBC Earth - Wild Arabia
BBC Earth - Wild Arabia

In het barre hart van de woestijn komen we de oryx tegen, een dier dat zich zelfs in de meest barre omstandigheden heeft weten aan te passen. Het dier, dat ook wel spiesbok wordt genoemd vanwege de lange hoorns, wordt ook wel gezien als een inspiratiebron voor de legendarische eenhoorn. De Arabische oryx kwam vroeger op het gehele Arabische schiereiland voor, maar zijn tegenwoordig vrij zeldzaam. Naast de adembenemende zandvlakten kent het Arabisch schiereiland ook rotsachtige ravijnen waar we de jerboa, een springmuis met enorme flaporen, ontmoeten. Uiteraard mag ook de zandskink (ook wel zandvis genoemd) niet ontbreken en zien we in slow-motion spectaculaire gevechten tussen Nubische steenbokken, die elkaar maar al te graag even op de hoorns nemen.

BBC Earth - Wild Arabia 1

In The Jewel of Arabia, de tweede aflevering van Wild Arabia, gaan we naar het Dhofargebergte. Met behulp van een verborgen camera maken lokale biologen opnames van zeldzame dieren zoals het extreem zeldzame Arabische luipaard, Arabische wolven en Arabische hyena’s. We volgen de dieren, die in het onherbergzame gebied op zoek zijn naar iets zeldzaams: water. Als de Indische moesson de Arabische kust aandoet zien we de dorre vlakte tot leven komen. Opzienbarende mistbanken veranderen het landschap in een groene zee en er ontstaan zelfs watervallen in de kleurrijke vlakten van het Arabisch schiereiland. Ook maken we in deze aflevering kennis met een groep zeldzame walvissen die al meer dan 60.000 jaar alleen maar daar voorkomen. Tenslotte zien we hoe duizenden zeeschildpadden het vast land opzoeken om hun eieren te leggen. Dit tot groot genoegen van de hongerige vossen, die al op hun feestmaal zitten te wachten.

In de derde en tevens laatste aflevering van Wild Arabia, getiteld Shifting Sands, zien we hoe de verstandhouding tussen mensen en natuur in de Golfregio in stand wordt gehouden. Al vanaf de eerste beelden wordt de technologische vooruitgang van de mens prachtig in beeld gebracht als we een kamelenrace te zien krijgen, waarbij de woestijndieren worden bereden door robots. Die vooruitgang is er voornamelijk vanwege de olie-industrie, maar in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten heeft deze industrie opvallend weinig negatieve gevolgen voor de natuur. Het land investeert namelijk veel geld om technologieën te ontwikkelen om zo zijn unieke flora en fauna te beschermen. Ook leren ze valken jagen met behulp van afstandsbestuurbare vliegtuigjes en ook dat levert zeer uniek beeldmateriaal op.

BBC Earth - Wild Arabia 2

Bij het opzetten van de blu-ray was het even wennen aan de commentaarstem. Normaliter ben je gewend dat Sir David Attenborrough deze verzorgd, maar bij Wild Arabia wordt het commentaar bij de beelden geleverd door de Brits-Soedanese acteur Alexander Siddig, die we natuurlijk ook kennen als de dokter uit de serie Star Trek: Deep Space Nine. Liefhebbers van series zoals Planet Earth (2006), Frozen Planet (2011) en Africa (2013) hoeven we natuurlijk niet meer te overtuigen van de prachtige beelden die Wild Arabia in petto heeft. Een zeer verrassende en imponerende kennismaking met de onbekende kanten van het land van de sprookjes van duizend-en-één nacht.